12 lysande idéer för att använda IKEAs BESTA möbler på ett originellt och fascinerande sätt

av Titti Carlberg

05 Januari 2022

12 lysande idéer för att använda IKEAs BESTA möbler på ett originellt och fascinerande sätt
Advertisement

Möbelserien BESTA från IKEA är en av den svenska möbeljättens renaste och med mest geometriska linjer. Det är i själva verket ett modulsystem tillverkat av vita parallellepipeder, av vilka några är element med dörrar och öppna hyllor, alla är dock förenade genom att ha skarpa kanter och rena linjer. Inga lister (åtminstone i basmöblerna), små ben och inga knoppar eller handtag i sikte.

Kort sagt, en serie geometriska fasta delar som ska användas som moduler som du kan kombinera tillsammans eller med helt olika och främmande element efter eget önskemål. Så här föds utrustade väggar, konsoler, skrivbord, bänkar med mera. Kolla in idéerna som följer nedan.

Advertisement

En hel utrustad vägg, kanske i ett tonårsrum, ett utrymme för en relaxhörna och nödvändiga garderober och hyllor på en enda vägg, utan onödigt skräp.

Advertisement

Sätt ihop dessa moduler som kluster av parallellepipeder mot väggen, med en låg och lång konsol där det finns plats för TV:n.

En omedelbar och populär användning av denna möbelserie är faktiskt den som utnyttar dess olika element för en vägg av överbryggande möbler som bäst ramar in TV:n i mitten. BESTA-modulerna är inte för djupa för att sticka ut i det här fallet, men de är tillräckligt rymliga för att erbjuda gott om förvaringsutrymme.

Flera BESTA-element som används som stöd på vilken det vilar en stor naturlig träskiva, tjock och dessutom med enkla linjer: så här skapar du en skräddarsydd möbel som löper längs hela väggen och fungerar både som konsol för TV:n och, om så önskas, staplad ved till vedkaminen.

En liknande idé men med BESTA-delarna upphängda i stället för att stå på golvet, och de mer råa träelememten, vilket skapar en intressant kontrast mellan det ultramoderna hos IKEA möblerna och det trustika i trädetaljen.

Advertisement

Som med många byråer kan även dessa möbler bli stöden för att placera ett träbord som ger liv åt ett stort skrivbort. Få delar för att skapa en sofistikerad och modern kontorshörna.

Även perfekt som konsol att placera bakom soffan, speciellt när även denna har väldigt enkla och fyrkantiga linjer.

Advertisement

Anpassning: du kan sätta en personlig prägel direkt på skåpet genom att välja ovanliga fötter till det, som dessa stora runda som är en behaglig kontrast till skåpets kantiga linjer.

Eller ben i kombination med handtag, speciellt tillagda på dörrar, som också skiljer sig från de ursprungliga.

Advertisement

Enkla träben som passar bra till Wiens halmdörrar.

Och om du föredrar exponerade lister kan du rama in den synliga ytan på denna möbel.

Advertisement

Det finns även en hel värld av färger att måla möblerna med: med sin perfekt släta yta blir det ett nöje att måla om.

Hur skulle du förvandla en möbel från BESTA-serien?

Advertisement