Är silikonfogarna i badrummet svarta av mögel? Ta reda på hur du blir av med detta med gör-det-själv-metoder

av Hilda Maria Morgan

19 Mars 2022

Är silikonfogarna i badrummet svarta av mögel? Ta reda på hur du blir av med detta med gör-det-själv-metoder
Advertisement

Badrummet är en av de miljöer där det samlas mest fukt i huset, så det händer oftare att mögelfläckar dyker upp där än i resten av huset. I allmänhet bildas detta just i de punkter där vattenånga som kondenseras sätter sig på väggarna. Det är därför sannolikt att lägga märke till dessa irriterande mörka fläckar vid silikonfogarna som finns vid kanterna på duschen, handfatet eller badkaret och på själva väggen, och som förhindrar att vatten rinner överallt.

Förutom att det är estetiskt oangenämt är mögelbildningar en hälsorisk och måste tas bort för att förhindra spridning av sporer från att göra problemet ännu bredare. Läs vidare för att ta reda på hur du kan ta hand om det själv.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vad du behöver:

 • Ättika eller
 • Väteperoxid och bikarbonat
 • En mjuk trasa
 • En gammal tandborste med mjuka borst
 • En tvättsvamp
 • Blekningsmedel

Tillvägagångssätt:

 1. Om du använder ättika, blötlägg trasan/duken i den och lägg den över hela silikonen, låt den verka i en halvtimme eller mer innan du tar bort den. Om du använder väteperoxid och bikarbonat, tillsätt tillräckligt med väteperoxid till två/tre matskedar bikarbonat för att skapa en pasta, och ta hjälp av tandborsten för att sprida ut det över hela silikonen. Återigen, vänta en halvtimme.
 2. Med tandborsten, gnugga väl på silikonet för bort så mycket som möjligt av den mörka smutsen.
 3. Använd svampen, väl tvättad och utpressad, och häll lite ättika över den innan du stryker den på silikonen för att skölja bort eventuella rester.
 4. Du kan upprepa dessa steg tills fläckarna försvinner.
 5. Torka med rena gamla handdukar eller med en ren mjuk trasa.

Även när fläckarna har försvunnit måste man se till att sporerna tas bort och det är i detta ögonblick man ingriper med blekmedlet.

En varning som alltid är värd att nämna: ventilera badrummet väl medan du utför dessa putsningar, och använd munskydd och handskar, särskilt när du hanterar ämnen som blekmedel.

 1. Blanda en del blekmedel med fyra delar vatten i en sprayflaska.
 2. Spraya generöst på silikonet och låt det verka tills allt har avdunstat.
 3. Skölj av igen med kallt vatten och en svamp.
 4. Torka med en ren handduk eller trasa.

För att undvika mögelbildning i badrummet, kom ihåg att alltid aktivera ventilationssystem eller att öppna dörrar och fönster efter dusch/bad för att få luften att cirkulera och få ytorna att torka snabbare. Vissa växter som kan dra nytta av ett fuktigt klimat, som ormbunkar, kan också hjälpa.

Advertisement