Envisa fläckar på kläderna? Du kan förbehandla dem med flera huskurer

av Hilda Maria Morgan

27 Mars 2022

Envisa fläckar på kläderna? Du kan förbehandla dem med flera huskurer
Advertisement

Bildandet av fläckar på tyger är en praktiskt taget daglig företeelse: från kläder till hushållslinne finns det många föremål som vi använder dagligen som kan bli smutsiga av tusen olika anledningar. I de flesta fall är det smuts som försvinner vid normal tvätt, speciellt om vi agerar snabbt.

Det finns dock tillfällen då, kanske på grund av fet mat eller andra mer lömska ämnen, fläckarna blir så envisa att det är nödvändigt att försöka tvätta tyget flera gånger, och kanske hjälper det inte ens då. Ofta är det i de situationerna bra att ha en bra produkt att förbehandla tyget med, det vill säga som verkar på fläcken innan den vanliga tvätten. Det går att tillreda olika sådana hemma av ingredienser som vi ofta redan har eller som vi enkelt kan köpa.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • vita kläder: mycket beror på typen av fläck, men det finns en kombination av produkter som i de flesta fall fungerar framgångsrikt. Faktum är att om du blandar lite bikarbonat (två matskedar) med tillräckligt med väteperoxid för att skapa en mjuk pasta i en liten skål, kan du sedan sprida detta på fläcken och gnugga det med en mjukborstad tandborste. Låt verka i en halvtimme och tvätta sedan plagget som vanligt.
  • färgade tyger: på dem kan du använda enbart väteperoxid, men bara om färgen på plagget är resistent. Testa annars ättika. Blanda ett glas ättika med ett glas vatten (gärna destillerat) i en sprayflaska för att spraya på fläckarna. Låt det verka i några minuter och tvätta sedan plagget som vanligt.

  • Med gul tvål: det är alltid bra att ha gul kaliumtvål hemma, den med lite mjuk och kladdig konsistens, eftersom den verkligen fungerar på en massa olika sätt. Du kan till exempel gnida den på dina kläder, fukta en spets av tvålen precis innan, så att den smälter genom att gnugga på tyget. För att använda den på ett än mer bekvämt sätt kan du lösa upp en liten portion i ett vattenbad med en eller två teskedar vatten, precis tillräckligt för att göra den krämig och lätt att hälla i en gammal lypsyl-behållare eller fast deodorant-behållare (som du har rengjort och desinficerat). Låt den svalna i kylen och förvara den så att den är redo att användas!

  • På liknande sätt kan du också använda Marseille tvål eller Castile tvål. Och var och en av dem kan också användas i en spray som jämt finns redo, lös upp den i lite varmt vatten i en kastrull och häll den sedan i en flaska för detta ändamål. Kom ihåg att du alltid måste skaka ordentligt före användning för att blanda komponenterna väl.

Vilken är din favoritmetod att förbehandla tvätt?

Advertisement