Finns det kalk i tvättmaskinen? Bli av med det med enkla och billiga metoder

av Hilda Maria Morgan

22 Mars 2022

Finns det kalk i tvättmaskinen? Bli av med det med enkla och billiga metoder
Advertisement

Liksom alla hushållsapparater som ständigt arbetar med vatten, är tvättmaskinen benägen att ansamla kalk. Vattnet som rinner i rören i våra hem är faktiskt ofta väldigt hårt, så det är lätt att märka mineralavlagringar även i dessa apparater. Förutom att använda förebyggande åtgärder under tvätten, eller genom att installera magnetiska anti-kalkfilter, kan du dra nytta av några gör-det-själv-medel som går att utföra med jämna mellanrum.

Faktum är att vi hemma ofta har ingredienser som är mycket effektiva för att lösa upp kalkavlagringar: ta reda på hur du kan låta vinäger, citronsaft och bikarbonat göra allt skitgörat.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om tvättmaskinen laddas uppifrån kan du starta ett tomt tvättprogram som använder varmt vatten (inte nödvändigtvis jättevarmt), vänta tills trumman fylls med vatten och avbryt programmet. Häll en halv liter vinäger i tvättmaskinen (upp till en liter om situationen är mer allvarlig) och låt stå, utan att återuppta tvätten, i 2 eller 3 timmar. Sedan kan du återuppta programmet och låta det avslutas utan avbrott.

Om du istället vill använda köpta produkter är de som innehåller svavelsyra, fosforsyra eller saltsyra att föredra, de är mycket effektiva för att lösa upp de mest envisa kalkavlagringarna.

Den enkla metoden med ättika fungerar bra både för frontmatade som toppmatade tvättmaskiner: häll en liter vit vinäger (av alkohol, vin, äpplen eller ris, spelar ingen roll) och starta en tom  tvättcykel med hög temperatur. Du kan upprepa denna process en eller två gånger i månaden beroende på hur hårt vattnet i huset är.

Om du vill använda en blandning för att spraya på insidan av trumman kan du blanda lika delar vit vinäger och färsk citronsaft i en sprayflaska. Det blir en mycket naturlig och ekologiskt hållbar lösning, som effektivt löser upp mineralavlagringar. Spraya den inuti trumman och låt den verka i en halvtimme innan du skrubbar den med en klädborste för att ta bort eventuella avlagringar. Skölj sedan med vatten.

Du kan på liknande sätt använda alkoholvinäger: sprid ut det inuti trumman och var alltid uppmärksam på tätningarna. Låt verka i 30 minuter, strö sedan bikarbonat över och skrubba lite med en diskborste och starta till sist ett sköljningsprogram.

I vilket fall som helst är det värt att komma ihåg att syrakomponenten i vinäger (men också i citronsaft) kan skada tvättmaskinens gummitätningar under lång tid. Så det är bra att kontrollera dem med jämna mellanrum.

Advertisement