Vill du ha orkidéer med frodiga och gröna blad? Använd citronsaft!

av Hilda Maria Morgan

19 Mars 2022

Vill du ha orkidéer med frodiga och gröna blad? Använd citronsaft!
Advertisement

Ett billigt och naturligt botemedel för att främja orkidéhälsan finns i citronsaft: detta, framför allt tack vare citronsyran inuti, ger växten - vilket förenklar mycket - energi och kol.

Faktum är att växter inte bara använder kolet som finns i koldioxiden i luften, utan assimilerar det också från citronsyra. I naturen växer ett mögel på orkidéer (Aspergilla niger) som lever i symbios med växten och förser den med den citronsyra den behöver. I brist på mögel, slutar växten med att själv producera den citronsyra den behöver, så att tillsätta den utifrån innebär att den besparas en "värdelös" ansträngning, så att den istället kan koncentrera sin energi till tillväxten av de olika systemen.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixabay

Commons Wikimedia, Pixabay

Att använda citronsaft (som även innehåller andra ämnen som är viktiga för växter, förutom själva citronsyran) tjänar både till att korrigera jordens surhet (idealiskt för orkidéer är ett pH-värde på runt 5,8 och aldrig mer än 7,5), som för att underlätta intaget av grundämnen som växten behöver (fosfor, kväve, kalcium, magnesium, metaller som finns i jorden eller i gödningsmedel).

Hur man använder citronsaft för orkidéer

Du kan alternativt använda:

  • Spetsen av en tesked med citronsyra i kristaller
  • 3,5 liter vatten

Eller

  • En tesked färsk citronsaft (även om vissa studier rapporterar om användningen av 2 matskedar)
  • 3,5 liter vatten

Blanda ingredienserna och vattna jorden runt växten. Om du använder regnvatten eller vatten som har renats med omvänd osmos kan du även spraya blandningen direkt på bladen, men det är mer riskabelt så det rekommenderas generellt inte. Var noga med att inte överskrida de angivna doserna, eftersom citronsaft eller citronsyra annars kan vara skadligt för växterna.

Den pH-korrigerande effekten som garanteras av citronsyra är tillfällig, eftersom växten sedan absorberar den. Det finns ingen exakt indikation på hur ofta du ska använda denna metod, så vi råder dig att inte göra det alltför ofta (absolut inte varje gång du vattnar växterna). Du kommer dock att märka resultat i form av utvecklingen av rotsystemet och bladens grönare och fylligare utseende.

Advertisement