Håll ett öga på räkningarna: för att minska elförbrukningen kan du ta hjälp av några knep

av Hilda Maria Morgan

16 Mars 2022

Håll ett öga på räkningarna: för att minska elförbrukningen kan du ta hjälp av några knep
Advertisement

Elektricitet är en tjänst som vi inte kan vara utan: vi behöver den för att driva belysnings- och värmesystemen, för att använda hushållsapparater och elektroniska apparater av alla dess slag, utan vilka vi faktiskt skulle bli väldigt begränsade i vardagen.

Detta gör att vi ständigt använder elektriciteten, och ökar förbrukningen vissa tider på året på grund av lägre temperaturer eller färre soltimmar. Det är därför smart att vidta vissa åtgärder i våra dagliga vanor för att se till att spara dag för dag på konsumtionen, och sedan upptäcka resultatet i räkningen.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  1. Investera i energisnåla glödlampor: de kostar mer vid köptillfället men det är en kostnad som snabbt tjänas in. Dessutom har de en lång livslängd: dessa lysdioder kan till exempel hålla från 5 upp till 20 år beroende på modell och användning.
  2. Om uppvärmningen av hemmet sköts av ett elsystem, överväg de system som kan fjärrjusteras och planera tiderna för att aktivera dem endast för det absolut nödvändiga antalet timmar per dag.
  3. Installera duschmunstycken som är vattenbesparande: det finns faktiskt modeller som styr mängden vatten som tillförs, så att du bara använder den mängd varmvatten du behöver utan onödigt slöseri med energi.
  4. Isolera vattenledningarna: speciellt i områden där du har lägre temperaturer, vattnet som passerar genom de mycket kalla ledningarna skapar en större förbrukning av energi när det ska värmas upp. Tillräcklig värmeisolering gör däremot att du får 1 eller 2 grader mer vilket gör att värmesystemen belastas mindre.
  5. De mest avancerade modellerna av elektriska varmvattenberedare av kompakta storlekar kan hjälpa mycket med att minska förbrukningen. Du sparar på mängden vatten som ska värmas upp, de har utmärkt värmeisolering som inte sprider värme och är därför mycket effektiva.
  6. Gummikulorna till torktumlaren: eftersom det är en mycket energikrävande hushållsapparat skulle det vara bra att bara använda den när det verkligen är omöjligt att göra på annat sätt. Och hur som helst kan drifttiderna minskas med dessa speciella gummikulor, som hjälper plaggen att hålla sig åtskilda och därför låter luften passera bättre, vilket påskyndar processen. Dessa hjälper också till att minska statisk elektricitet.
  7. Använd grenuttag med strömbrytare: för alla elektroniska enheter som inte behöver vara i drift kontinuerligt, använd ett grenuttag med strömbrytare för att stänga av allt när de inte behövs och undvika en kontinuerlig strömförbrukning.
  8. Överväg att installera en luft-vattenvärmepump, som använder energi från uteluften för att värma upp vatten till värmesystemet.

Vilka knep tycker du är effektivast för att minska energiförbrukningen?

Advertisement