Glänser inte diskhon längre? Prova att behandla den med salt och citron

av Hilda Maria Morgan

16 Mars 2022

Glänser inte diskhon längre? Prova att behandla den med salt och citron
Advertisement

Diskbänkar rostfritt stål är populära i otaliga kök: det handlar om det material som föredras för diskhoar där all smuts från disken hamnar, eftersom det är mycket hållbart och tåligt, samt lätt att rengöra.

Genom att använda det och tvätta det med tvål och vatten händer det dock att stålets lyster går förlorad med tiden. För att ytan ska bli blank igen som om den vore ny är det därför nödvändigt att utföra periodiska noggranna rengöringar baserad på sura ämnen. En naturlig metod för att få detta resultat är användningen av citronsaft som tillsammans med salt verkligen blir en dyrbar vän för att avfetta och eliminera smuts, men också för att få kalk att försvinna och ge ny glans till stålet.

Advertisement
Video Tutorial via /YouTube

Video Tutorial via /YouTube

Allt du behöver är en hel citron och lite bordssalt.

Skär citronen på mitten och häll sedan lite bordssalt (det är bäst om det är grovt) på snittytan. Det kan vara mer praktiskt att strö salt på en skärbräda (kanske en som du ändå skulle varit tvungen att diska, eftersom det här medlet fungerar även som rengöringsmedel, speciellt för trä) och tryck sedan citronen mot den som en tvättsvamp.

Gnid sedan citronen med salt över hela diskbänken och diskhon, inklusive kran. Låt det verka i ett par minuter om du vill det och skölj sedan av allt med varmt vatten. Torka sedan omedelbart av med en torr trasa för att få bort alla vattenrester och undvika eventuella kalkfläckar som de kan skapa.

Detta är en väldigt enkel metod som, jämfört med andra husmorsmetoder som de som innebär användning av ättika eller bikarbonat, har fördelen att det får köket att dofta på ett naturligt och mycket behagligt sätt.

Det finns också de som bara använder salt för att rengöra stålet: det är dock möjligt genom att lösa upp det saltet i varmt vatten för att skapa en sorts kräm/gel, som sedan gnids på själva stålet med en svamp eller en mjuk trasa. På detta sätt sliter inte saltet lika mycket som när det används utan att lösas upp och det kommer dessutom inte att orsaka skada när det väl passerar genom avloppsrören.

Vilken är din favoritmetod för rengöring av rostfritt stål?

Advertisement