För att komma åt att måla väggarna på svåra ställen använd snäck-knepet

av Hilda Maria Morgan

15 Mars 2022

För att komma åt att måla väggarna på svåra ställen använd snäck-knepet
Advertisement

Att måla om väggarna eller någon annan yta där vi använder oss av penslar är ett metodiskt och repetitivt jobb, men också enkelt och automatiskt så länge som området som ska målas inte har någon speciell strävhet eller sprickor. Men när vi till exempel närmar oss dörrposterna, karmen på en dörr eller något annat element som avbryter ytans regelbundenhet, måste vi vara extra noga med att få färgen att täcka allt, utan att kladda ner de delar som inte ska målas.

På trånga eller svåra utrymmen kan alltså en metod som också blivit populär även på sociala medier, den så kallade ”snäck”-metoden, vara användbar.

Advertisement
Video Tutorial via @kdcares1/TikTok

Video Tutorial via @kdcares1/TikTok

Det handlar om att man använder en vanlig borste på ett lite annorlunda sätt än vanligt, vilket du också kan se i TikTok-videon från användaren @ kdcares1.

1. Fyll penseln som vanligt med färg och placera den vertikalt, alltså inte platt, på väggen.

2. Pressa så att alla borst sprids i ett radiellt mönster, för att skapa formen av en snäcka.

3. Behåll denna position, med solfjädern av borst väl fördelade, rör den ner vertikalt längs väggen.

Detta skapar ett jämnt men tunt färglager, utan luckor och ränder som ibland är fallet när man använder platta penslar. Dessutom, genom att närma borsten mot karmen på en dörr (till exempel) kommer det att vara möjligt att sprida färgen så långt det behövs utan att kladda ner runt om. Kort sagt kan du göra ett precisionsjobb med en vanlig borste.

Några knep:

  • Använd penslar av medelhög/låg kvalitet, eftersom att genom att pressa borsten mot väggen så skadas de snabbare. Se bara till att de har tillräckligt med mjuka borst så att de kan böjas som du vill.
  • Använd metoden med ganska flytande färg och på delar av yta där det finns tillräckligt med utrymme för penseln att breda ut sig helt.

Med den här tekniken kan du även skapa olika effekter, så att färgen verkar tjockare eller tunnare, och även beroende på hur du rör penseln (i en cirkel, vertikalt, horisontellt) kommer du att märka olika finish på ytan som målas.

Dessutom är det andra färgskiktet också lättare att applicera, eftersom det första redan är enhetligt. Har du någonsin provat detta?

 

Advertisement