Skulle du vilja ha en damm i trädgården? De går att skapa med traktordäck

av Hilda Maria Morgan

16 Mars 2022

Skulle du vilja ha en damm i trädgården? De går att skapa med traktordäck
Advertisement

En damm eller ett litet konstgjort vattendrag i trädgården är ett element som kan berika våra grönområden med en intressant och framför allt avkopplande hörna. De är faktiskt alltid utrustade med något slags vattenrecirkulationssystem för att förhindra att det stagnerar och blir illaluktande och giftigt för djur och växter, så man hör ofta ljudet av vatten som rinner och porlar lite som i fontäner, ett ljud som främjar lugn och ro.

Dessutom är de platser som du kan dekorera med vattenväxter, som inte är så vanliga i trädgårdar men alltid väldigt vackra att se. Projektet med att installera en damm kan tyckas överväldigande, men det finns också billigare sätt att göra det på, som att återvinna ett stort traktordäck. Kolla in några idéer nedan.

Advertisement

Tänk på däckets totala diameter och gräv ett lite bredare hål i marken som lätt kan rymma däcket, något djupare än höjden på själva däcket, så att det sedan kommer i linje med ytan. Du behöver sedan använda en mycket tjock och motståndskraftig duk för att klä in botten, lägg det så att det också omsluter utsidan av däcket. Det kommer att sättas fast runt det stora hjulet med stenar, så att allt gummi täcks väl.

Det kommer också att vara nödvändigt att ta hänsyn till vattencirkulationspumpar, så att det inte ruttnar, och efter att ha fyllt igen med jord kan du dekorera utsidan efter önskemål.

Advertisement

Ofta är hela kanten täckt av stenar, valet är mycket brett mellan möjliga former och färger.

Genom att använda platta plattor, till exempel, skapas moderna och eleganta projekt.

Det finns också de som använder fler däck och på så sätt ger liv åt olika vattendrag: de kan också vara bildäck bredvid de som är större traktordäcken, eller två stora av samma storlek... Möjligheterna är många, men generellt är alla dessa dammar sammankopplade med hjälp av en sluttning så att vattnet rinner från den ena till den andra.

Advertisement

Det finns de som till och med skapar vertikala dammar genom att sammanfoga flera mindre däck, till exempel bilardäck. Och sedan pryds utsidan med växter.

Skulle du vilja skapa en damm som dessa?

Advertisement