Behöver skinnsoffan rengöras? Få den att bli så gott som ny med dessa enkla husmorstrick!

av Hilda Maria Morgan

18 Mars 2022

Behöver skinnsoffan rengöras? Få den att bli så gott som ny med dessa enkla husmorstrick!
Advertisement

I vardagsrummet såväl som i arbetsrummet eller på kontoret är skinnsoffor och fåtöljer alltid ett inslag av stort värde: de är vackra att se på och bekväma att använda, de är möbler som finns kvar hos oss länge. Detta gör att de under åren utsätts för kontinuerligt slitage: från damm till smuts samt kontakt med vår egen hud, det finns många faktorer som kan lämna märken på denna typ av klädsel över tid.

Dessutom, till skillnad från tyger eller syntetiska produkter som imiterar andra material, behöver äkta läder behandlas med jämna mellanrum för att bibehålla inte bara ett glänsande utseende, utan framför allt den mjukhet och elasticitet som gör att det undviks att det bildas sprickor eller revor. För en mer djupgående restaurering rekommenderas alltid att använda specifika produkter som rekommenderas av tillverkarna, men för mer regelbundet underhåll kan du även ta till några gör-det-själv-metoder.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Innan du påbörjar någon behandling, se till att soffan är väl avdammad och utrusta dig därför med en mjuk mikrofiberduk eller en dammsugare med lämpligt munstycke som inte skadar lädret. Har du ännu inte provat en gör-det-själv-metod, gör alltid ett test på en bit av soffan som inte syns, för att kontrollera om metoden lämnar oönskade märken på lädret.
  • Vatten och mild neutral tvål: tvål och vatten används om smutsen är lite mer motståndskraftig, Marseilletvål fungerar också bra. Använd varmt vatten och tillsätt några droppar tvål, använd en trasa (av mocka eller mjuk mikrofiberduk eller gul filt), gnugga ordentligt (utan att överdriva). Skölj inte, så använd inte för mycket tvål, och framförallt – torka omedelbart med en annan trasa torr.
  • Om soffan är vit eller beige kan du också använda vanlig komjölk: det måste vara skummjölk och den måste spädas med vatten i lika delar. Blanda i en skål och använd en mjuk svamp eller mjuk trasa för att gnugga blandningen på soffan, skölj sedan med en annan ren trasa fuktad med endast varmt vatten. Torka slutligen omedelbart med en torr trasa, eventuellt även med hjälp av en hårtork som hålls på 20 cm avstånd. Förutom vanlig mjölk kan du även använda en rengöringskräm för ansiktet.

Det rekommenderas att använda specifika produkter för att regenerera skinnet ett par gånger om året. Vilken är din favoritmetod för att underhålla skinnsoffor och skinnfåtöljer?

Advertisement