Grodan: upptäck de stora fördelarna med denna enkla yogaövning

av Titti Carlberg

03 Mars 2022

Grodan: upptäck de stora fördelarna med denna enkla yogaövning
Advertisement

Positionen av grodan, som på sanskrit är känd som Mandukasana, är en enkel viloövning inom yoga, som involverar den så kallade kärnan, över de två muskelkedjorna som identifierar stabilisatorerna respektive rörelsesystemet för den centrala delen av kroppen, det vill säga musklerna som genererar och överför kraften från bålen till baksidan och vice versa.

Att hålla denna position kombineras ofta med enkla andnings- och meditationsövningar (mindfulness), men också ensam och kan främja avslappning av kroppen eftersom den hjälper till att bli av med fysiska och mentala spänningar. Läs vidare för att få reda på mer, och kanske för att införliva den i din vardag.

bengisuyoga /Instagram, pixahive.com

bengisuyoga /Instagram, pixahive.com

Så här utför du grodställningen:

  1. Stå på alla fyra på mattan, så att underarmarna ligger mot golvet under axlarna och knäna under höftbenet.
  2. Flytta din vikt framåt på underarmarna.
  3. Sära på knäna så att de håller sig i samma linje som dina höfter, men så långt isär som möjligt. Benen ska förbli böjda så att fötterna är i linje med knäna och inte mot mitten.
  4. Tårna ska peka utåt.
  5. Vila armbågarna mot golvet med underarmarna framåt, och vila vikten på armbågarna, som ska ligga under axlarna och handflatorna mot golvet.
  6. Om du vill kan du vila huvudet med hakan eller pannan mot golvet.
  7. Andas djupt och flytta din vikt till höfterna för att intensifiera positionen.
  8. Ta djupa andetag och koncentrera dig på att släppa all spänning.
  9. Försök till en början att hålla denna position i en minut, och öka med tiden till 3 eller 5 minuter.
  10. För att komma ur denna position, för tillbaka händerna under axlarna och lyft dig upp genom att trycka upp bålen, för sedan tillbaka knäna mot mitten. Res dig inte upp direkt, utan slappna av i babyställning eller helt enkelt liggandes på alla fyra en stund! 

Detta är en bra övning att testa både på morgonen innan du börjar med dina dagliga aktiviteter eller vid slutet av arbetsdagen för att bli av med all stress innan du går och lägger dig.

Har du gjort denna övning någon gång?

Advertisement