Har du slut på fönsterputs? Förbered den i farten hemma med endast några få ingredienser

av Hilda Maria Morgan

22 Mars 2022

Har du slut på fönsterputs? Förbered den i farten hemma med endast några få ingredienser
Advertisement

Allt glas vi har i huset, från fönstren, till speglarna till insatserna av dörrar och möbeldörrar eller till och med duschboxen, är föremål som ständigt blir smutsiga. Det kan vara ämnen i luften, vattendroppar och tvål, damm och fukt i miljön som täcker husets fönster med fläckar. Sedan finns det vissa ytor som blir ännu mer smutsiga på grund av våra fingeravtryck, eller kanske på grund av att vi har använt fel produkt när vi gjorde ytan ren vid tidigare städning.

När din favoritglasrengöring inte finns tillgänglig kan du snabbt kompensera för den med en produkt som du enkelt kan förbereda hemma, och som kan bli din nya favoritvän för att alltid hålla speglar och fönster gnistrande. I själva verket behöver du bara använda vatten, vinäger, alkohol och lite diskmedel. Läs vidare för att ta reda på hur du gör din egen DIY-produkt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du behöver:

  • en halv liter vatten (helst destillerat)
  • 50 ml denaturerad alkohol
  • 50 ml vit vinäger av alkohol
  • 1 tsk diskmedel
  • En sprayflaska på 750 ml

Tillvägagångssättet är intuitivt: häll vattnet och sedan alla andra ingredienser i ordning i sprayflaskan, stäng och skaka sedan väl för att se till att du har blandat varje element (särskilt tvålen). Det kan därför vara bra att initialt använda varmvatten.

Användningen av produkten är densamma som för köpta tvättmedel. Generellt sett är det bättre att spraya den på duken (av mikrofiber) snarare än direkt på glaset. Men när det kommer till väldigt smutsigt glas så bör du börja med att spraya direkt på glaset, skölj och torka av och om du vill kan du använda en ny ren trasa fuktad endast med lite av din produkt för att avsluta jobbet.

Vinägern kommer att verka mot kalkavlagringar, men kommer också att - precis som diskmedel - kunna lösa upp fett som tvålrester, stänk av sås eller olja på glaset som täcker spisen. Alkoholen hjälper också till att avfetta och gör produkten mer avdunstande, så den torkar snabbare.

Vilket är ditt favoritmedel för att putsa fönster hemma?

Advertisement