Orkidéer med ständigt glänsande och friska blad? Använd mjölk!

av Titti Carlberg

05 Mars 2022

Orkidéer med ständigt glänsande och friska blad? Använd mjölk!
Advertisement

Det råder ingen tvekan om att bland de växter som får mest uppmärksamhet är orkidén: en orkidé lägger man märke till direkt man kliver in i någons hem, precis som man gör i vilken annan miljö som helst, från kontor till offentliga platser. De är eleganta, sofistikerade och har en obestridlig exotisk charm som aldrig slutar att förtrolla.

Genom att uppmärksamma ett antal viktigare behov är de faktiskt inte så svåra att sköta på ett framgångsrikt sätt. När du väl har säkerställt att dina växter är vid god hälsa, men du märker att deras blad ser lite matta ut, och du undrar vad du ska göra. Du kan använda en produkt, som är lätt att förbereda själv, för att polera dem. En av de mest populära åtgärderna involverar användningen av mjölk, som du kan upptäcka nedan.

via lacuocaapois/TikTok

Advertisement
lacuocaapois/TikTok

lacuocaapois/TikTok

Att använda mjölk är en av de mest populära medlen, och det är vad du kan se i TikTok-videon som användaren @lacuocaapois har delat.

I det korta klippet ser vi att två kaffekoppar används, en till hälften fylld med vatten och en med mjölk: de två vätskorna blandas i en liten skål och i det doppar tjejen en bomullsdiskett som hon sedan stryker lätt över bladen på orkidén, som omedelbart blir blanka och gröna.

Det är en enkel produkt, till vilket vi lägger till några små råd: 

  • Använd, om möjligt, destillerat vatten: orsaken till bladens matta utseende är ofta ansamling av mineraler och andra ämnen som finns i kranvattnet som vi använder när vi vattnar växterna, eller på grund av fuktigheten som samlas i ett rum (dock oftast i badrummet) så det är alltid bättre att använda vatten som inte tillför mer av dessa ämnen till bladen.
  • Överdriv inte användningen av dessa produkter, du ska inte göra det för ofta.
  • Använd det aldrig på undersidan av bladet: det finns porer där (stomata) genom vilka bladen andas och det skulle blockeras av mjölkresterna.
  • När det handlar om mjölk: om du använder den flytande, föredra alltid lättmjölk. Fast det är bättre att använda pulver mjölk (gärna lätt, om det går att få tag på): det är mjölksyran som hjälper till att lösa upp mineralavlagringarna på bladen, så den pulveriserade (ett par matskedar) utspäddi 40-60 ml vatten.
  • Använd aldrig mjölk utan att blanda ut den, den kan härskna och orsaka annan skada.

Har du använt mjölk på orkidér någon gång?

Advertisement