Bli av med luddet på tvätten: de bästa tipsen för att undvika ludd i tvättmaskinen

av Hilda Maria Morgan

13 Oktober 2021

Bli av med luddet på tvätten: de bästa tipsen för att undvika ludd i tvättmaskinen
Advertisement

Har du någonsin öppnat tvättmaskinen och, när det är dags att hänga upp kläderna eller lägga dem i torktumlaren, insett att tygerna varit fulla av ludd? Det finns flera anledningar till att detta händer: det är vanligtvis små tygfibrer som går bort från kanterna på maskintvättade plagg. Dessa fibrer fäster vid ytan på andra plagg, och därför verkar de inte helt rena när de kommer ut från tvättcykeln.

Ull och bomull eller andra tyger av naturfibrer verkar skapa mer "ludd" än olika syntetiska tyger, även om dessa sista sprider rester i miljön som medför allvarliga ekologiska konsekvenser. Vissa åtgärder kan dock vidtas för att undvika att behöva hantera detta irriterande tvättfenomen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det första du bör ta hand om är ett korrekt underhåll av filtren i både tvättmaskinen och torktumlaren: det är de som fylls med allt skräp som samlas under tvätten, och det krävs lite för att de ska täppas igen och sedan orsaka även betydande skador på apparaten. Förekomsten av ludd kan ibland vara ett första tecken på behovet att demontera och rengöra de olika filtren. Se också till att rengöra gummidörrstätningen noggrant, en annan plats där smuts samlas och som sedan kan sätta sig på dina kläder.

För alla plagg som tenderar att skapa mest ludd rekommenderas det att tvätta dem ut och in, så att tygets utsida inte gnider för mycket mot de andra plaggen och förblir skyddad. Dessutom är det ett sätt för att undvika att förstöra de ljusare färgerna på de olika tygerna för snabbt.

Med tanke på hur att ljust ludd är mycket synligt på mörka kläder och vice versa är det viktigt att alltid komma ihåg att separera kläderna efter färg.

Och om du sedan förstått att vissa kläder i allmänhet är skyldiga till den största produktionen av ludd under tvätten, kan du överväga att tvätta dem för hand för att rädda de andra.

Det är också viktigt att undvika att överfylla tvättmaskinen: ju mer den fyllts, desto mer kommer kläderna att gnida mot varandra.

Det är också lämpligt att använda skonsamma tvättcykler, eventuellt genom att minska antalet centrifugeringsvarv, och försöka att tvätta plaggen som är mest i riskzonen så sällan som möjligt.

Var noga med att tvätta tvättmaskinen ordentligt då och då, till exempel med en tom tvätt och bara lite ättika som hälls direkt i trumman.

Advertisement