Trädörrar: ta reda på hur du med enkla metoder rengör och får dem att glänsa igen

av Hilda Maria Morgan

12 Oktober 2021

Trädörrar: ta reda på hur du med enkla metoder rengör och får dem att glänsa igen
Advertisement

I de flesta husen är dörrarna, från huvudentrén till de i varje rum, gjorda av trä. De kan vara av mer eller mindre dyrbara träslag, med naturliga eller lackerade ytor, vaxade och målade på olika sätt, men alla blir de smutsiga. Rengöringen av dörrarna är en av de sysslor som vi tenderar att skjuta upp eller till och med glömmer bort, men även dörrarna kontribuerar till att skapa ett gott intryck när det gäller uppmärksamheten på detaljerna i hemmet.

Träet måste dock rengöras noggrant för att förhindra att dess finish förstörs, vilket skulle omintetgöra våra rengöringsinsatser. Upptäck hur du kan ta hand om dem.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Det första du behöver göra, oavsett vilken dörr som ska rengöras, är att ta bort eventuella spindelnät och att damma dem väl. Använd lämpliga kvastar eller dammsugare och se till att du tar bort huvuddelen av damm och smuts som täcker dem. Glöm inte sidorna och toppen samt dörrlisterna. I synnerhet till dörrarna som kommunicerar med husets yttersida är det nödvändigt att kontrollera alla glipor där insekter kan gömma sig och att rengöra dem regelbundet.
  • Ytterdörren: blanda lite diskmedel eller ättika i varmt vatten (ättikan måste vara väl utspädd för att inte vara för aggressiv mot träet) och torka av dörren med lösningen med en mjuk svamp eller en trasa som inte luddar av sig, mikrofiber fungerar också bra. Var noga med att röra dig i träfibrernas riktning. För målade dörrar är det bättre att använda lösningen med diskmedel, eller att späda ut ättikan mycket.

Till handtagen och låset kan du använda specialprodukter, men om de är av mässing kan du också använda en halv kopp ättika i vilken du tillsätter 2 matskedar salt. Tryck på metallen med en svamp, låt verka i 10-15 minuter och ta sedan bort och torka med en ren, torr trasa.

För alla eventuella glasinsatser kan du alltid ta hjälp av vatten och ättika, och en skrapa för att inte lämna ränder. Torka noggrant.

Ibland kan du också använda möbelvax eller andra lämpliga produkter för att ge näring och polera ytterdörrarna, var noga med att omsorgsfullt eliminera eventuellt överskott, gnugga med lämpliga torra tygtrasor.

  • Till innerdörrarna: börja från sidorna och kanterna, där fingeravtryck och smutsavlagringar vanligtvis kan hittas, med hjälp av en lämplig sprayprodukt, eller förbered en hemma genom att lösa upp Marseilletvål i vatten (även i detta fall kan du använda en liten mängd av ättika utspädd i varmt vatten, om du föredrar det, men bara på trä som varken är lackat, målat eller vaxat). Rengör med en svamp och torka med en mjuk trasa.

Använd alltid vatten och mild tvål (en alkalisk typ), gnid hela träytan med en mjuk trasa och rör dig i fibrernas riktning.

Även till dessa dörrar kan du tvätta mässingslås och handtag som till ytterdörrarna.

Till målade dörrar eller dörrar med mer känsliga ytor, välj oljebaserade produkter, kom alltid ihåg att använda små mängder och att gnugga med torra dukar tills du har tagit bort allt överskott och ytan blivit torr, annars samlas smuts lättare i framtiden.

 

En allmän varning: om träet har en vaxad yta kan ättikans surhet erodera det och skapa mer skada än nytta. Det är därför bättre att använda lämpliga alkaliska tvålar. Om du är osäker löser du upp en handfull rena Marseilletvålflingor (det finns de som också gillar att använda gul tvål, den flytande kaliumtvålen) i varmt vatten och använder denna lösning, var noga med att skölja med en fuktig trasa och framför allt att torka av omedelbart med en annan torr trasa. Lycka till!

Advertisement