Från enkla glasburkar till fantastiska blomvaser: de mest förtrollande idéerna att hämta inspiration från

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2021

Från enkla glasburkar till fantastiska blomvaser: de mest förtrollande idéerna att hämta inspiration från
Advertisement

När vi köper burkar med sylt eller konserver, eller köper några hemmagjorda, är det alltid användbart att ställa dem åt sidan även när det inte verkar finnas något att fylla dem med. Förutom att de kan användas på tusen sätt i hemmet är de alltid perfekta att använda som blomvaser, och med rätt åtgärder kommer de inte ens att verka som en provisorisk eller slarvig lösning, utan en lösning som är riktigt förtrollande att skåda.

Du kan måla dem, klä in dem med olika material, fylla dem med riktiga eller låtsasblommor: i vilket fall som helst kan de bli inredningsföremål att använda i vardagen såväl som för viktiga tillfällen. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

En av blommorna som lämpar sig för dessa enkla och rustika kompositioner är den så kallade brudslöjan (Gypsophila paniculata), delikata och eleganta.

Advertisement

Om du använder låtsasblommor kan du också dekorera vaserna med batteridrivna ljusslingor inuti: de blir till bordslampor eller utomhuslyktor som dekorerar på ett förtrollande sätt.

Gröna växtgrenar i plast kan också användas på detta sätt. Och likaså torkade grenar, löv och blommor.

När du målar dessa burkar kanske du lockas att välja färgstarka och livliga färger, som verkligen ser vackra ut men inte alltid passar bra med ett brett utbud av blommor. Att välja pastellfärger istället, till och med tråkiga som den här gråa, kommer att göra att större vikt läggs vid färgen på dina favoritknoppar.

Om du har någon lätt dekoration att lägga till de blommande kvistarna, som dessa låtsasfjärilar, är det alltid ett härligt tillskott.

Advertisement

Under varje årstid kan vi inspireras av de växter vi ser runt omkring oss, och använda också endast grenar med blad. En växt som alltid är trendig, i blomkompositioner, är eukalyptus.

Men om du redan vet att du kommer att använda vissa särskilda blommor, då kan du återskapa deras nyanser på de olika burkarna för att skapa en komposition i sin helhet.

Advertisement

En delikat pastellfärg och vita prickar: en kombination som fungerar med många olika färger.

Metalliska nyanser är också mycket fina att dekorera dessa glasburkar med.

Advertisement

Ibland behöver du emellertid inte måla: en enkel bit jute kan räcka och här är en riktigt bedårande dekoration med en rustik smak.

Om du vill dölja det faktum att du återvinner en glasburk lite grann kan du också linda jute, liksom något annat tygstycke, runt halsen på burken, lite som en halsduk!

Advertisement

Knepet som blomsterhandlarna använder sig av och som kan komma till nytta när det gäller blommor i vas är att skapa ett nät på öppningen, det gör att stjälkarna och grenarna hålls i önskat läge. Till glasburkar kan du skapa ett permanent med locket!

Annars kan du använda lite sand på botten i vilken du sticker in stjälkarna. Det går att använda flodsand, det som finns att köpa på byggvaruhus, eller också dekorativ sand.

Advertisement

Se hur fint det är att täcka burkens insida med citrusskivor: tänk också på hur du kan kombinera färger och storlekar på citroner, lime, cedrat, apelsiner, grapefrukt...

Vilken idé gillar du bäst?

Advertisement