Med detta enkla trick kan du få trädgårdsmöblerna i plast att bli som nya

av Hilda Maria Morgan

11 Oktober 2021

Med detta enkla trick kan du få trädgårdsmöblerna i plast att bli som nya
Advertisement

Trädgårdsmöbler av plast är bland de mest populära av alla: billiga och mångsidiga, det finns många modeller för att verkligen kunna möblera varje hörn av våra platser utomhus, inklusive balkonger och terrasser. Men i de flesta fall i och med att de alltid lämnas utomhus och utsätts för alla väder så förstörs de alltid på ett ständigt synligare sätt.

Särskilt de som är vita blir ogenomskinliga och täckta med en alltmer otrevlig grå patina, och sedan dyker det upp fläckar på grund av smuts (kåda, men inte bara) som materialiseras, mögel, lavar med mera. Att använda tvål och vatten hjälper till viss del, men hur tar man bort allt och får plasten att återgå till att se ut som ny igen? Läs vidare för att upptäcka hur man kan göra.

Advertisement

I allvarliga fall, när möblerna inte har rengjorts på länge, kan blekmedel och en stålullssvamp användas.

Sätt på dig tjocka och vattentäta arbetshandskar och fyll en liten hink eller en balja med vatten och häll i en kopp blekmedel (du kan också justera det genom att lägga till mer eller minska på blekmedlet). Doppa svampen och börja sedan gnugga den mot möbeln som ska rengöras, fortgå långsamt. När du har slutfört en sektion, skölj bort den lösa smutsen med lite vatten för att kontrollera resultatet. I allmänhet behöver du inte gå över den en andra gång.

Advertisement

Detta är en metod som oundvikligen sliter på möbelns yta och gnager på ytbeläggningen (som redan har eroderats en del av de olika väderlekarna). Det betyder att ytan blir mer porös: det kanske inte uppfattas vid beröring, men problemet blir att smuts kan fastna snabbare i framtiden. Det är därför tillrådligt att använda så finkornig stålull som är möjlig, och bara om detta inte fungerar, byta till en mer slipande sådan.

                                                              

En annan metod, som är mindre aggressiv och därför mer lämplig för lite mer frekventa ingrepp (men utan att överdriva, för att underhålla möblerna är det tillräckligt att använda tvål och vatten, även Marseilletvål) eller för de fall där smutsen är mindre envis, så kan du också använda ättika, eller bikarbonat.

Späd ut ett glas ättika eller några matskedar bikarbonat i en skål eller flaska (även en sprayflaska om det är mer praktiskt) med varmt vatten och sedan kan du direkt sprida blandningen över möblerna och gnugga med en borste som inte är alltför hård. Med bikarbonaten kan du också direkt bara lätt blöta möbeln, sprid bikarbonaten ovanpå och gnugga sedan med borsten.

När du har sköljt och torkat dina möbler kan du också skydda dem bättre inför framtiden genom att använda färger eller skyddsprodukter som är speciellt utformade för denna typ av material, som finns att köpas i järnaffärer, heminredningsaffärer eller genom att söka online.

Advertisement