För mycket damm i huset? Bli av med det med rätt metoder

av Hilda Maria Morgan

09 Oktober 2021

För mycket damm i huset? Bli av med det med rätt metoder
Advertisement

Kampen mot dammet är ett krig som aldrig vinns helt och hållet, i alla fall nästan: vi kan ju faktiskt lyckas eliminera vartenda synligt dammkorn, men förr eller senare kommer de tillbaka och lägger sig på alla tillgängliga ytor. Men eftersom det med damm även kommer kvalster och en hel rad hygien- och hälsoproblem, som faktiskt kan bli allvarliga för dem som lider av andningssjukdomar eller allergier, är det bra att se till att städa huset på rätt sätt och dessutom utföra en rad försiktighetsåtgärder som förhindrar att dammet snabbt återgår till att bildas på nytt.

Naturligtvis hjälper vanan att dammsuga ofta mycket (oavsett om man har ett HEPA-filter och tillbehör för att nå alla svåra hörn eller ej), men du kan också tillgripa några andra knep och användbara produkter.

Creativo

Creativo

Dammet som skapar en beläggning på varje föremål och yta är inget annat än rester av jord, död hud, sand, pollen och pappers- eller tygfibrer som samlas i huset, och mycket av det kommer också utifrån. Alltså bör vi undvika att gå runt i huset med skor som vi använder utomhus och istället byta dem med rena tofflor i hallen, och sedan är ständig rengöring av tyger och ytor såklart det andra stora skyddsnätet som gör att vi undviker att andas in damm varje dag.

Men när du hur som helst behöver städa för att ta bort dammet, vad ska du göra?

Först och främst bör man alltid överväga att "städa upp" hela huset, för om ett rum förblir dammigt men det används, kommer förr eller senare smutsen att spridas igen överallt, vilket är frustrerande för de ansträngningar som gjorts. Den andra viktiga saken att komma ihåg när du rengör ett rum är att börja från toppen.

När det gäller damm behöver du regelbundet komma ihåg att rengöra tak och väggar: inte bara från spindelnät som kapslar in damm, utan också väggarnas beklädning, av vilken typ de än är, vilka också täcks in av ett lager damm. Om du har dammfångande tygtrasor som används på golvet kan du också använda dem på väggarna eller i taket, eller ta hjälp av en kvast som kanske är täckt med mikrofiberdukar. Ännu bättre är om du har möjlighet att använda dammsugaren, med en mjuk borste som inte skadar någon yta.

Beroende på material, både på tak och väggar och på möblerna, kan du sedan använda produkter baserade på:

 • Ättika: den blandas med vatten i lika delar, och det är bekvämt att spraya den både för att rengöra eller för att bara slutföra rengöringen av de olika ytorna, som ett extra steg för att polera. Det är bäst att undvika på vaxat eller lackerat trä, eller natursten eller marmor.
 • Bikarbonat: två matskedar räcker för varje liter vatten, och du kan använda den på samma sätt som ättikan.
 • Marseilletvål: gå tillväga på samma sätt med en sked tvål för en liter varmt vatten, tillsätt eventuellt eteriska oljor av tea tree, eukalyptus, citrus eller lavendel för att få en utmärkt doft.
 • Isopropylalkohol: den kan döda kvalster, så då och då kan du prova att lägga till ett par skedar för att tvätta hushållslinne eller motståndskraftiga kläder.

Några andra användbara tips:

 • Om du har husdjur, försök att hålla tassarna rena efter att de har varit ute och kamma dem alltid på ett särskilt ställe, med diskret frekvens för att få håret att falla så mycket som möjligt på ett ställe och samla det i en enda bunt.
 • Låt inte tyger och textilier ligga kvar här och där, samma gäller för pappersbitar.
 • Byt lakan ofta, då de fylls med död hud
 • Där du hittar större ansamlingar, använd mikrofiberdukar, vilka fångar upp damm bättre än andra tyger. Var noga med att tvätta alla använda trasor noggrant när rengöringen är klar.
 • Glöm inte rengöringen av filtren i ventilations- och luftkonditioneringssystemen.
 • Fundera också över att använda en luftrenare om luften är mycket tung inomhus eller mycket förorenad av smog utomhus.
 • Om du använder mattor, speciellt mattor med långa ”hår”, se till att inte bara dammsuga dem ofta utan även att kraftigt piska dem ofta. Se till, om du bor i en bostadsrätt, att det kan göras ute, annars välj en bekvämare plats i huset, kanske till och med genom att använda ett munskydd, och rengör den sedan ordentligt.

Lycka till!

 

Advertisement