Smuts som fastnat på galler och plåtar? Prova några knep för att enkelt få bort den

av Hilda Maria Morgan

08 Oktober 2021

Smuts som fastnat på galler och plåtar? Prova några knep för att enkelt få bort den
Advertisement

Det finns inget sätt att undvika att gallren och plåtarna som vi lagar våra rätter på inte blir smutsiga, och om du inte agerar direkt med att rengöra dem händer det att smutsen blir riktigt svår att få bort. Att gnugga länge för att få bort matrester som har bränts fast eller för att eliminera beläggningar av fett som bildas efter tillagningen av vissa rätter är verkligen arbetsam, och då är det värt att tillgripa någon metod som hjälper oss att göra saken lite mindre oangenäm.

Faktum är att du kan använda billiga ingredienser, som de som är används vid flera typer av rengöring av hemmet, så att borttagningen av smutsen blir en fråga om endast några få steg. Läs vidare för att ta reda på vilka ingredienserna är.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Marseilletvål: det är verkligen en alltiallo-produkt som alltid är bra att ha hemma. Du kan använda rinnande eller ännu hellre lösa upp lite flingor i varmt vatten och på så sätt förbereda en produkt genom att utgå från ren tvål (helt av vegetabiliskt ursprung). Det räcker att fylla en balja, som är tillräckligt stor för att rymma gallret eller plåten som ska rengöras, med mycket varmt vatten, om du inte har någon fungerar även badkaret fint, häll tvålen i den och sänk sedan ner den smutsiga plåten och låt verka i en halvtimme timme eller mer. När det är dags att skrubba kan du strö lite bikarbonat på en tvättsvamp och så borde du se att smutsen lossnar lätt.

För att nå svåra ställen är det alltid bra att ha en tandborste eller diskborste till hands.

  • På liknande sätt kan du lämna plåten eller gallret nedsänkt i vatten och ättika: andelen är i allmänhet 1:1.
  • Återigen, om du har citronsyra kan du lösa upp ett par matskedar i varmt vatten, även om det tar lite längre tid att få effekt.
  • Till en plåt eller ugnsform kan du istället ta hjälp av kokande vatten: placera plåten på en säker plats där den inte kan hamna i obalans och häll kokande vatten i den så att den fylls utan att det rinner över, och sedan kan du lägga till en av de ovannämnda ingredienserna efter eget val. Låt verka så länge det går, och sedan kommer det att bli mycket lättare att få bort all smuts med tvättsvampen.

Lycka till!

Advertisement