Förbered ditt hus och trädgården inför vintern genom att göra lite underhållsarbete på hösten

av Marika Grimaldi

27 Oktober 2021

Förbered ditt hus och trädgården inför vintern genom att göra lite underhållsarbete på hösten
Advertisement

Varje år när årstiderna växlar måste vi anpassa vår livsstil: inte bara garderob, klockslag och mat, men även våra hem kräver viss omsorg med tanke på vinterns ankomst. Därför, när temperaturerna börjar sjunka på hösten och de regniga dagarna blir allt fler, måste vi dra nytta av de användbara stunderna för att ta hand om många små hushållssysslor som hjälper oss att tillbringa vintern utan alltför mycket krångel eller otäcka överraskningar.

Särskilt där klimatet blir mycket strängt från slutet av hösten är det bra att ta vara på mellansäsongen för en rad nyttiga arbeten. Vi anger några av dem nedan.

Advertisement

Om du har ett bevattningssystem och det finns frostrisk under vintern måste du även förbereda dessa rör som är utsatta för kyla genom att befria dem från allt vatten inuti (i allmänhet är det även lätt att hyra kompressorer) och om det finns större och mer komplexa bevattningssystem blir det nödvändigt att agera sektorsvis för att försäkra sig om att vattnet verkligen drivs ut.

Advertisement

Har du dessutom högtryckstvättaggregat, och inte förvarar dem inomhus utan i en utvändig bod eller kyffe, så riskerar även dessa på de kallaste orterna att skadas rejält om de inte förbereds för vintern genom att avlägsna vattnet i rören. Om de spränger och vanställer bitar orsakar de faktiskt skador som är mycket dyra att reparera.

Utemöbler och kuddar måste tvättas, torkas och skyddas innan det är för sent: förvara dem inomhus om du har plats, eller använd lämpliga fodral för att bevara dem i skåp eller utvändiga skjul, så att de inte förstörs men har de bästa förutsättningarna för följande vår.

Ramarna för diverse typer av fönster, särskilt de med PVC-bågar, har dräneringshål som gör att regnvatten samt eventuell överskottsfukt som samlar sig i själva ramen kan rinna ut. De måste rengöras ett par gånger om året, varav en innan vintern kommer: du kan använda ståltråd eller till och med lite tryckluft

Att rengöra rännorna är ett jobb som blir extra slitsamt på hösten om vi har träd i närheten, men det går inte att skjuta upp: om man försummar dem fylls rännorna med smuts som inte dränerar vattnet och i långa loppet kan slutdelarna av taket, som förblir blöta längre, förstöras. Takpannorna bör också rengöras noggrant för att förhindra att ansamling av löv och smuts hindrar vattenavrinningen.

Advertisement

När temperaturskillnaderna blir betydande och ömtåliga växter tillbringar fler timmar i mörker och kyla än i solen, är det dags att flytta in dem inomhus innan det är för sent. Välj de mest lämpliga punkterna vad gäller luftfuktighet, temperatur och framför allt det ljus de behöver. Ta hänsyn till att positionerna nära fönstren som vetter mot söder i allmänhet är att föredra, eftersom solens strålar på vintern i alla fall är svagare även under de varmaste timmarna.

Eldstäder och vedspisar kommer att fungera dagligen från en viss tidpunkt under hösten och framåt, så det är dags att kontrollera att de är i utmärkt skick och att rökkanalerna är väl rengjorda.

På samma sätt kommer luftvärmesystem, ventilationsgaller och luftkonditioneringsfilter också att behöva rengöras noggrant innan de börjar att fungera i full gång.

Advertisement

Glöm inte att kontrollera att dörr- och fönsterkarmarna är välisolerade och vid behov reparera med lämpliga packningar för att undvika drag när du börjar värma upp huset.

Lycka till med jobbet!

Advertisement