Använd några av dessa lysande knep för att rengöra köket utan alltför stora ansträngningar

av Hilda Maria Morgan

07 Oktober 2021

Använd några av dessa lysande knep för att rengöra köket utan alltför stora ansträngningar
Advertisement

Att städa husets olika rum själ tid och energi, och köket är ett av de utrymmen som inte tillåter sig försummas under för lång tid, annars verkar smutsen verkligen bli omöjlig att få bort.

Ugnens insida, spisen, diskho och avlopp: alla dessa är punkter i rummet som ständigt blir smutsiga och när det är dags att rengöra dem är det bra att känna till några knep som hjälper oss att hantera dem på ett effektivt och tillfredsställande sätt.

Advertisement

För köksskåp eller alla ytor som nås av oljesprätt och därför ofta täcks med en beläggning av fet smuts, kan du använda olja! Det verkar lite av en paradox, men mineralolja (om du inte har någon, fungerar även vegetabilisk olja eller babyolja) kan få bort klibbiga smutsfläckar, och sedan räcker det att bara torka av med en torr trasa eller hushållspapper för att eliminera överflödet.

Advertisement
Creativo

Creativo

När du märker att tvättsvamparna som du diskar eller rengör med är smutsiga eller avger dålig lukt, släng dem inte: de du använder på badrumsytorna kan tvättas med lite blekmedel (använd handskar), skölj dem sedan väl, men ännu effektivare och snabbare är att blöta dem väl med ättika (eller en blandning av vatten och ättika), pressa dem så att de förblir väl fuktade och kör dem sedan i cirka tio sekunder i mikrovågsugnen för att döda bakterierna. Och det här fungerar också för dem som används på tallrikarna!

Creativo

Creativo

En liten skål full med vatten och ättika eller vatten och citronsaft (även med zest) kan hjälpa dig att mjuka upp smutsen inne i mikrovågsugnen så att du inte behöver stå och skrubba i timmar. Ställ bara in den i mikron och kör den i fem minuter, vänta sedan ytterligare fem innan du öppnar dörren och börjar rengöra.

För att undvika att tvättsvampen alltid förblir nedsänkt i vatten kan du ta hjälp av en metallklämma.

Tricket för att polera en diskho i metall är mjöl (eller också majs-, ris- eller potatisstärkelse, eller också talk): strö bara ut det i diskhon (som inte bör vara för blöt ännu) och gnid sedan med en mjuk trasa, så att eventuella feta smutsrester som inte försvinner vid vanlig tvätt avlägsnas.

Advertisement

Om du behöver rengöra diskbänkens avlopp, ännu mer om det är inloppet till en avfallskvarn, kan du hälla lite bikarbonat i det och gnid så mycket som möjligt med hjälp av en tandborste och sedan tömma ut allt tillsammans med ättika och gnida igen innan du sköljer med varmt vatten.

Commons wikimedia

Commons wikimedia

När det saknas effektiva tvättmedel är diskmaskinstabletter användbara alternativ: att lösa upp dem i varmt vatten ger dig tvättmedel för att rengöra både spishällen och insidan och ugnsglaset. Och även gallren och flamspridarna till dessa kan låtas stå och dra i en balja för att sedan lättare rengöras.

Advertisement

Om smutsen på brännarna och flamspridarna är mycket motståndskraftig och svår att ta bort, lägg dem i en lufttät påse och spraya dem rikligt med ammoniak, stäng sedan ordentligt och vänta några minuter innan du öppnar igen. Vänd påsen flera gånger för att se till att ammoniaken fäster vid varje punkt. När du öppnar påsen igen, använd handskar för att ta bort bitarna och skölj dem under rinnande vatten, gnugga eventuellt bort de uppmjukade resterna med en svamp.

Creativo

Creativo

Ett annat sätt att rengöra ugnsglaset är att använda en blandning av vatten, diskmedel, bikarbonat och väteperoxid, detta fungerar också för att rengöra glaskeramikhällar.

Advertisement
Creativo

Creativo

Till inte alltför gamla kalkfläckar som bildas på kranen, blöt en mikrofiberduk, eller också en kökshandduk (även en gammal t-shirt fungerar bra) med ättika, och håll den omslagen runt kranen i några timmar, även över natten, sedan är det bara att gnugga kranen med en ren trasa så blir den blank som om den vore ny.

Lycka till!

Advertisement