Har du en salviaplanta? Ta reda på hur du använder den i hemmet och för ditt välbefinnande

av Hilda Maria Morgan

13 Oktober 2021

Har du en salviaplanta? Ta reda på hur du använder den i hemmet och för ditt välbefinnande
Advertisement

Det finns flera sätt att använda salvia i hemmet, och inte bara i köket. Dess otvetydiga doft kan användas för att naturligt avvisa olika insekter redan när den planteras i marken, och sedan urminnes tider har den bränts för reningsritualer i olika kulturer. Urbefolkningen i Amerika, till exempel, brände salvia för att rena utrymmen och människor, och tillskrev salvian förmågan att läka och att göra en klok.

Utöver övertygelse och seder är lukten av långsamt bränd salvia, lite som rökelse, behaglig och hjälper till att hålla flugor och mygg borta på ett naturligt sätt, medan även färska blad kan sätta doft på miljön på andra sätt.

via healthline.com

Advertisement
Creativo

Creativo

Hur man bränner salvia. Processen kallas också "smudging", och innebär användning av torkad salvia, och fungerar både med den du köper i klasar och med blad som tagits direkt från växten och fått torka i minst en vecka på en torr plats. Man behöver göra en kompakt bunt av bladen (bind den bara i ena änden eller linda den med en kökstråd) och sätt sedan eld på spetsen, så att den börjar konsumeras utan öppen låga, precis som med rökelse. Du kan lämna den någonstans i rummet där du inte direkt nås av röken, eller hålla den i handen och skaka den något när du går runt i rummet.

Salvia kan sedan användas för att förbereda ett slags te som verkar ha antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper, samt vara fördelaktigt för munhygien, hjärnhälsan men också för humöret. I vissa länder dricks det av kvinnor i de tidiga stadierna av graviditeten som ett botemedel för att lindra symtom på illamående och det är ingen brist på studier som undersöker dess läkande förmåga och främjande av allmän hudhälsa.

Salviate görs med:

  • 15 gram färsk salvia ELLER 4 gram torkad salvia
  • 250 ml vatten
  • sötningsmedel (socker eller annat, i önskade mängder för att kunna dricka drycken)
  • (valfritt) citronsaft

Koka bara vattnet och låt bladen ligga och dra under fem minuter. Dessa kommer sedan att tas bort genom att allt filtreras, och när det har svalnat kan teet sötas och konsumeras eller användas som så önskas.

Dessutom är kokande av salviablad, även om du inte vill använda dem till te, ett naturligt och billigt sätt att sprida en behaglig och aromatisk doft i hemmet, vilket också hjälper oss att slappna av!

 

Advertisement