Har den avbrutna nyckeln fastnat i låset? Prova dessa metoder för att få ut den

av Hilda Maria Morgan

07 Oktober 2021

Har den avbrutna nyckeln fastnat i låset? Prova dessa metoder för att få ut den
Advertisement

En av de mest irriterande små olyckorna som kan hända i vardagen är en avbruten nyckel som fastnar i cylindern på ett dörrlås eller hänglås. Det är ingen vanlig händelse, men om vi hanterar gamla nycklar, som de som är gjorda av inte särskilt resistent metall, eller om vi har att göra med ett något defekt och trögt lås, kan det hända, och inte står vi bara då utan nyckel, utan själva låset blir också oanvändbart tills det trasiga stycket avlägsnas från cylindern.

För att göra detta kan du använda dig av olika knep, både med hjälp av branschverktyg som lockpicks men också med hjälp av verktyg som vi lättare kan hitta hemma.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Lockpicks: även på nätet är det enkelt att köpa uppsättningar med lockpicks till överkomliga priser. De är verktyg med små krokar eller tunna metalltrådar med grova kanter som griper tag i taggarna på nycklarna när de sätts in i cylinderns fria öppning så att den långsamt kan dra ut nyckeln.

Innan du använder dem, liksom innan du använder någon av de åtgärder som anges nedan, är det alltid bra att smörja låset genom att spruta en upplösningsprodukt, till exempel den berömda WD-40 och många andra liknande. Alternativt kan extraktionen av nyckeln också underlättas med lite vaselin (som dock är svårare att få in) eller en lätt olja.

  • Pincett: de som är spetsiga eller med en sned spets är de bästa, eftersom de kan få tag i nyckelbiten lite bättre. Det viktiga är att vara försiktig så att du inte trycker in den ytterligare när du kommer nära.
  • En träskruv: den måste vara så tunn som möjligt och ha räfflor som kan fästa lite vid nyckeln och ta tag i den för att dra ut den. De sätts in som lockpicksen, alltså i mellanrummet som finns mellan nyckeln och utkanten av cylindern. Ta hjälp av en tång för att få den att vända och gå in, och sedan måste den extraheras med en fast och avgörande gest.
  • Med lite fingerfärdighet kan du också använda en spetsig kniv med ett tunt blad, till exempel vissa köksknivar som har ett kort och böjt blad.
  • Det är lite svårare med lim: det finns de som använder mycket starkt lim för att åtminstone tillfälligt sätta ihop de två delarna av nyckeln igen, men det finns risk att sprida limmet även där det inte behövs. Det finns också de som använder en pinne av hårt lim, som de som används till limpistoler, och bara värmer upp den med en tändare, trycker den medan den är varm mot cylindern så att den hamnar runt nyckeln och sedan precis när den fått lite grepp (det handlar om en sekund eller två) så drar man bort den med en bestämd gest.

Advertisement

För att se hur de andra nämnda metoderna fungerar och några till, ta en titt på den här videon.

Det handlar om enkla knep som kan lösa en riktigt irriterande situation!

Advertisement