Skötsel och hygien av kuddar: upptäck de användbara tipsen för att alltid hålla dem rena

av Hilda Maria Morgan

07 Oktober 2021

Skötsel och hygien av kuddar: upptäck de användbara tipsen för att alltid hålla dem rena
Advertisement

Svett, saliv, död hud, damm: kuddarna som vi vilar våra huvuden på varje natt fylls med smuts från dag till dag, vilket inbjuder till spridning av kvalster och blir skadligt för hälsan i längden, särskilt för allergiker eller personer med andningsproblem.

Det rekommenderas i allmänhet att tvätta ungefär tre gånger om året, ännu oftare för personer med särskilda luftvägssjukdomar, och att vädra dem i luften och i solen en halvtimme om dagen, även utomhus om vädret tillåter. Ta reda på hur du bäst tar hand om dina kuddar beroende på vilken typ av stoppning de har.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Hur ofta tvättar du kuddarna? I genomsnitt är det att föredra att göra det var fjärde månad, men om du lider av luftvägssjukdomar eller särskilda allergier, även varannan månad. Kuddarna bör sedan bytas ut i genomsnitt vart tredje eller femte år.
  • Hur man tvättar dem i tvättmaskinen: de flesta kuddar kan tvättas i tvättmaskinen, och det bästa är om det är en frontmatad apparat. Om man istället lägger i tvätten från ovan bör maskinen vara utan agitator. När det finns en agitator bör kuddarna alltid sättas in vertikalt.

I allmänhet rekommenderas att använda en skonsam tvättcykel med medel-låga temperaturer; tvättmedlet ska alltid vara milt och om du använder en torktumlare bör den också ställas in på låga temperaturer.

  • Hur man hanterar de olika typerna av vaddering.

Fjäder: kontrollera etiketterna, vissa kan tvättas i maskin, andra bara kemtvättas. Använd en kall tvätt och ett mycket milt tvättmedel, och även torktumlaren bör ställas på medeltemperatur, aldrig höga.

Memory foam: de kan inte tvättas i tvättmaskinen, så du måste använda handmetoden. Använd först dammsugaren för att ta bort så mycket damm och smuts som möjligt och utrusta dig sedan med en trasa fuktad med vatten och mild tvål (ren Marseilletvål fungerar bra) med vilken du trycker på kudden. Låt dem lufttorka på en plan yta.

Polyester: det är de som bäst klarar att tvättas i tvättmaskinen, men du får inte överdriva med tvättmedlet (använd alltid ett milt). En sked eller två räcker mer än väl. Torktumlaren går bra

Gel: för dessa rekommenderas handtvätt, med en lösning av vatten med lite natriumbikarbonat, som gnids på kudden med en borste. Även dessa bör lufttorkas på en plan yta.

Latex: tvättas för hand, i en stor balja eller i badkaret, med varmt vatten och tvål. Torkas i luften och hållna i horisontellt läge.

  • När du känner att de luktar illa kan du strö lite bikarbonat på dem och låt det verka i en timme innan du dammsuger eller borstar bort det. Även en spray baserad på vatten, bikarbonat och några droppar eterisk olja (lavendel, eukalyptus, tea tree) hjälper till att deodorisera dem och ger dem en doft som framkallar sömn.

Om de underhålls korrekt kan kuddarna hålla längre och säkerställa en bättre sömn!

Advertisement