Upptäck hur du hänger gardiner på bästa sätt för att dina fönster ska se större ut

av Hilda Maria Morgan

08 Oktober 2021

Upptäck hur du hänger gardiner på bästa sätt för att dina fönster ska se större ut
Advertisement

När vi inreder ett rum finns det en serie tillbehör som inte bör saknas, och som även om de inte är de första vi märker i inredningen, egentligen bidrar direkt till att definiera utseendet på miljön, till exempel gardiner. Om de inte har speciella tyger eller former kanske vi inte uppmärksammar dem särskilt mycket, men både typen av material som de är gjorda av och hur de hängs har en viktig inverkan på designen.

Läs vidare för att upptäcka råden om hur du får ut det mesta av dem och får dina fönster att se större eller högre ut.

Advertisement

Gardinstången bör alltid vara lite bredare än fönsterkarmen, så att gardinerna alltid kommer att kunna täcka fönstren, även bara delvis. Överskottet av stången i förhållande till fönsterramen bör vara mellan 20 och 30 cm, och detta tjänar också till att ge intrycket av att fönstret är bredare: följaktligen kommer också rummet att verka lite mer rymligt.

När det istället gäller gardinstångens höjd i förhållande till fönstrets övre kant, bör i allmänhet minst 10-15 cm avstånd övervägas: fäst aldrig gardinstången nära inpå fönstret. Du kan till och med försöka placera den närmare taket: kort sagt, om du sätter den högre upp kommer fönstret att se högre ut, och på så vis kommer även rummet verka ha högre i tak.

Advertisement

Tygtypen: ju tyngre den är, desto mer ljus kommer att filtreras bort och rummet kommer att verka mörkt och ibland litet. Ljusa färger ger intryck av lätthet, och rummet kommer att verka ljust och luftigt, men om du tvärtom vill skapa intryck av värme och mys kan det vara att föredra tyngre och mer ogenomskinliga tyger, upp till de termiska lösningarna som hjälper till att inte släppa ut värmen på vintern och på kalla platser.

Gardinens längd är en annan faktor som inte bör underskattas: i allmänhet bör gardinerna nå ända ner till marken. Korta gardiner kan passa i badrummet eller köket, men i vardagsrum och matsalar, liksom sovrum och arbetsrum behövs en elegantare lösning. Inredningsarkitekter föredrar gardiner som når till marken, ibland till och med med råge, så att det precis skapas veck på marken. Detta kan dock vara irriterande när du öppnar och stänger dem, för att inte tala om att mer smuts samlas och att de därför måste tvättas oftare.

Hur som helst så bör gardinens nedre kant sluta max 2-3 cm ovanför golvet. Vad gäller bredden bör den alltid vara minst dubbelt så stor som fönstrets.

Advertisement