Parfymer till tvätten: förbered dem hemma och anpassa dem som du vill

av Hilda Maria Morgan

05 Oktober 2021

Parfymer till tvätten: förbered dem hemma och anpassa dem som du vill
Advertisement

För att tvätta tvätten väljer vi tvättmedel och sköljmedel som har behagliga dofter, men kläder och lakan kommer inte alltid ut ur maskinen med den doft vi hade hoppats på. Ibland är det de höga temperaturerna som används i tvättcyklerna som hejdar flera av dofterna, eller så ger de produkter vi använder i slutändan inte önskat resultat även om de fungerar bra när det gäller rengöring.

Det är dock möjligt att ta hjälp av enkla gör-det-själv metoder som alla kan anpassas efter just din smak: nedan föreslår vi en som kan användas redan i tvättfasen och en metod för en parfym som istället sprutas på rena kläder.

Creativo

Creativo

Parfympulver att användas i tvättmaskinen:

  • En halv mugg salt eller Epsomsalt
  • En halv mugg bikarbonat (det finns också de som använder ris- eller majsstärkelse)
  • 20 droppar eterisk olja efter eget val

Blanda pulvren i en lufttät burk och tillsätt sedan den eteriska oljan och blanda igen tills ingredienserna är väl blandade. Burken måste hållas tätt tillsluten på en sval och torr plats och rätt och slätt används genom att hälla en eller två matskedar i tvättmaskinens trumma innan tvätten tvättas. Den kan vara i upp till ett år och du kan också blanda flera eteriska oljor tillsammans, upp till 30 totala droppar går bra men inte mer.

För parfymen att spraya på ren tvätt:

  • 30 ml oparfymerad vodka (även en som inte är av bra kvalitet)
  • 30 (upp till högst 50) droppar eterisk olja efter eget val
  • en halv liter destillerat vatten
  • en sprayflaska och en tratt

Återigen är proceduren intuitiv: häll vatten och vodka i sprayflaskan med hjälp av tratten och tillsätt sedan den eteriska oljan. Stäng flaskan ordentligt och skaka väl före varje användning. Bäst är att välja en flaska med en spray som kan nebulisera innehållet, för att inte blöta ned tvätten med parfymen, och kom ihåg att alltid spraya den med ett avstånd på minst 20 cm. Denna parfym ska helst förvaras på ett mörkt och torrt ställe och användas på torr tvätt utan att överdriva.

Det är verkligen enkla procedurer och kan anpassas från tillfälle till tillfälle genom att kombinera olika eteriska oljor tillsammans!

Advertisement