Har du sett någon silverfisk i köket? Försök att hålla dem borta med dessa metoder

av Hilda Maria Morgan

05 Oktober 2021

Har du sett någon silverfisk i köket? Försök att hålla dem borta med dessa metoder
Advertisement

Har du någonsin sett små silverfärgade insekter med långa antenner som rör sig mycket snabbt i huset när de hittas? Det vanliga namnet är silverfisk, medan det mer korrekta är Lepisma saccharina. Dessa ofarliga små djur kan lätt kamouflera sig i många av husets hörn, och eftersom de glider iväg så snabbt är de svåra att fånga.

De lockas till våra hem, och särskilt i köket till mat och papper: de är faktiskt glupska efter stärkelse och socker, vilket de hittar i skafferier men också i bokhyllorna. De har också ett ganska långt liv, de kan leva i upp till tre år. Gula fläckar betecknar ofta deras närvaro.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

För att hålla dem borta från våra hem kan vi anta några naturliga metoder innan vi behöver ta till dem som är dödliga för dem: de är faktiskt helt ofarliga djur för oss människor eller också för husdjur, och det finns ingen anledning att utrota dem.

En mekanism som kan utnyttjas för att avvisa dessa insekter är genom deras luktsinne: de ogillar lukten av flertalet kryddor eller livsmedel som inte alls är obehagliga för oss, utan snarare tvärtom.

  • Cederspån eller eterisk olja med cederdoft: ungefär som cederträet avger en obehaglig lukt för klädesmalar är lukten även obehaglig för silverfiskar, så du kan strö lite där du vanligtvis ser dem, eller lägga lite i hörnen på bänkskivorna i skafferier och bokhyllor, för att hålla dem fria från dessa insekter.
  • Citrusfrukter: torkade skal eller eterisk olja kan fungera precis som cederträ, och även dessa dofter är trevliga för oss.
  • Kryddnejlika: inte alla älskar den starka lukten av denna krydda, och för silverfisk fungerar den som ett naturligt avstötande medel.
  • Kanel, lavendel: torkade lavendelblommor eller också dess eteriska olja samt kanelstänger eller malen kanel hjälper till att hålla dem borta, och om du finner dessa dofter behagliga kan du samtidigt använda dem för att sätta doft på ett rum. Till exempel, om du häller en eller två matskedar bikarbonat i en liten skål eller på ett fat och blandar i 3 eller 4 droppar eterisk lavendelolja eller en tesked kanel, kommer du att få en behaglig doft hemma som hjälper till att undvika närvaro av dessa insekter.

Advertisement
Creativo

Creativo

Men om du vill prova en definitiv lösning kan du tillgripa borsyra, som har insektsbekämpande egenskaper.

Har du någonsin behövt få bort dessa insekter från hemmet?

Advertisement