Plantera ljung på hösten för att få vackra blommor som livar upp trädgården under vintern

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2021

Plantera ljung på hösten för att få vackra blommor som livar upp trädgården under vintern
Advertisement

Det finns inte många växter som med sina blommor eller blad kan lysa upp trädgården eller balkongen även under vintern: det är en årstid som ofta medför ett mycket hårt klimat vilket också driver perenner att komma in i en fas av vegetativ vila, för att kunna blomma sedan igen under våren.

Bland de få resistenta växter som är värda att sätta in på din gröna plats finns ljung, växter med vackra spikblomställningar som ibland lyckas blomma även när det finns ett lager snö och is, även om de föredrar full exponering av sol. Då de ursprungligen kommer från bergsområden tolererar ljung också väl stadsföroreningar, i staden kan de till och med placeras i halvskugga.

Om du vill plantera dem i stora blomsterlådor eller rabatter är det bäst att göra det på hösten.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Inte alla ljungväxter blommar på vintern: i själva verket är Erica carnea (eller vårljung) eller dess hybrid, det vill säga Erica darleyensis att föredra. Den första når en höjd från 15 till 35 cm beroende på ålder och utveckling, medan den andra växer upp till cirka 60 cm: det är trevligt att använda Darleyensis bakom carnea, för att skapa en vacker komposition i trädgården.

Även om de växer bra i solen är det bättre att plantera dem i halvskugga på platser med ett varmt klimat och torra somrar där det är bäst att skydda dem från för starka strålar. Vårljungen växer till exempel spontant i skogen och kan börja blomma redan i februari och sedan fortsätta under våren ända fram till sommaren (till och med under hela sommaren under rätt förhållanden). De små blommorna doftar dessutom behagligt.

Advertisement

Båda arterna föredrar sur jord, blandad med torv. Jorden bör vara väldränerad och inte lämnas torr under för lång tid. Det är därför nödvändigt att komma ihåg att vattna dem regelbundet på våren och särskilt på sommaren, även om det aldrig bör överdrivas eftersom de inte klarar vattenstagnation särskilt bra.

De kan planteras i krukor, se bara till att de har ett bra djup och en diameter på minst 20 cm, eller i marken där de ger det bästa av sig själva.

De är lämpliga som gränsväxter men kan också täcka hela områden i trädgården och är bland favoritväxterna för steniga platser med kallare klimat. De kan kombineras med andra acidofila sorter som har liknande bevattnings- och exponeringsbehov.

De är verkligen vackra och resistenta växter, som är värda att överväga att läggas till i din trädgård!

Advertisement