Sugen på rostade kastanjer? Grädda dina kastanjer i ugnen, det är enkelt och hälsosamt

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2021

Sugen på rostade kastanjer? Grädda dina kastanjer i ugnen, det är enkelt och hälsosamt
Advertisement

Bland de säsongsbetonade delikatesser som vi kan avnjuta under hösten är de populäraste säkerligen de olika produkterna baserade på kastanjer, denna utsökta frukt som också är symbol för denna period. Rostade kastanjer är alltid ett oemotståndligt mellanmål, perfekta för att ackompanjera de första kalla dagarna på säsongen.

Det är dock inte alltid lätt att tillaga dem på traditionellt sätt med hjälp av eldstäder eller grillar, alltså kan man förbereda dem även med andra tillagningsmetoder: de kan till exempel rostas i ugnen. Det är enklare och hälsosammare, och tillåter dig att enkelt tillaga dem så fort du är sugen. Upptäck hur du förbereder kastanjer på detta sätt.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Det som behövs:


en stor skål
vatten
minst 1 kg kastanjer
en kniv för att skära i skalet


Tillvägagångssätt:

  1. Fyll skålen med kastanjer och täck dem med rikligt med vatten: de bör stå och dra i minst en timme. Du kan också undvika detta steg och bara tvätta dem noggrant, men kastanjerna kommer sannolikt att bli torrare efter tillagning och dessutom bli mindre lätta att skala.
  2. Sätt på ugnen på 180 grader
  3. Häll ut kastanjerna på en ren handduk eller kökshandduk så att de blir av med överflödigt vatten.
  4. Gör med kniven ett längsgående snitt på skalet på varje kastanj, så att de inte sprängs under tillagningen och så att de blir lättare att skala efteråt.
  5. När ugnen har nått rätt temperatur, ta en plåt och klä den med bakplåtspapper, lägg i kastanjerna så att de bildar ett enda lager.
  6. Grädda i 20 eller 30 minuter om du använder statisk ugn, medan du med varmluftsugn kan minska tiden, kontrollera dem redan efter 15 minuter: de borde ha tillagats inom högst 20 minuter. Den perfekta tillagningen beror också på personlig smak, men i allmänhet ska de aldrig bli för torra, alltså är det värt att smaka av under de olika tillagningsstegen för att sedan hitta den perfekta metoden, det beror också på hur olika ugnar fungerar.
  7. När de är klara, ta ut plåten och låt kastanjerna svalna i några minuter
  8. När det inte längre finns risk att bränna händerna för mycket kan du börja skala och njuta av dem!

Om du använder dig av frysta kastanjer kan du självklart laga dem i ugnen utan att blötlägga dem, men du kommer att behöva förlänga tillagningstiderna.

 

Advertisement