Få dina bestick att skina med en snabb och enkel metod

av Hilda Maria Morgan

13 Oktober 2021

Få dina bestick att skina med en snabb och enkel metod
Advertisement

Hemma har de flesta av oss troligen ett bestickset som vi använder till de viktigaste tillfällena, och sedan i vardagen använder vi oss av de i metall, som vi inte alltid tar lika uppmärksamt hand om. Då dessa används upprepat och intensivt får de lätt en tråkig och matt beläggning på sig, och kanske uppkommer också spår av kalk eller någon annan fläck som är svår att få bort.

För att få dem att bli skinande rena igen kan du prova med två ingredienser som alltid finns i köket, nämligen salt och citron, med en enkel och snabb metod för att rengöra många bestick samtidigt. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Efter att ha tvättat dem ordentligt med vanligt tvättmedel, eller när du tar ut dem ur lådan där de förvaras, kan du lägga dem i ett kärl (matlådor som kan rymma dem på längden går också bra).

Tillsätt varmt vatten tills de är täckta med minst ett par centimeter. Lägg då till en matsked bordssalt och pressa i saften från en hel citron (om det är många bestick kan du också använda två). Låt dem ligga i under en timme eller mer och ta sedan en mjuk tygtrasa med vilken du samtidigt torkar och polerar dem. Det tar bara några minuter, och sedan kan du lägga tillbaka dem i lådorna.

Som ett alternativ till salt kan du också använda bikarbonat, eller också ett par matskedar citronsyrapulver.

Om du sedan märker att besticken har kalkfläckar på grund av att hårt kranvatten har torkat på dem efter tvätten, ta en tygtrasa som inte luddar (även en ren bomullstrasa går bra) och fukta den med ättika och gnid den på besticken: det behövs inte mycket, de ska inte bli blöta. Den sura lukten av vätskan försvinner snabbt och besticken förblir skinande och glänsande.

Slutligen kan du också, om du har, använda natriumkarbonat (eller tvättsoda): lös upp 1 matsked i en liter vatten (använd alltid en balja eller kanske också en väl rengjord diskho), lägg ner besticken och låt verka i en timme. Gnid dem sedan, skölj och torka omedelbart.

Lycka till!

Advertisement