Staket av lastpallar: ta reda på hur du enkelt och ekonomiskt kan göra dem

av Hilda Maria Morgan

04 Oktober 2021

Staket av lastpallar: ta reda på hur du enkelt och ekonomiskt kan göra dem
Advertisement

Att åtskilja gränserna, men också rabatterna eller de olika inre områdena i en trädgård kräver byggandet av staket av olika slag, om du inte vill använda en häck. Och materialen för att göra dessa strukturer är av många olika typer, ofta också ganska dyra. Men om du vill prova på ett enkelt gör-det-själv projekt kan du också använda lastpallar.

Träpallar som är i gott skick, intakta, är tillräckligt robusta för att förvandlas till staket och inhägnader av olika slag. Det finns en ganska enkel metod som innebär att pallarna skärs av på mitten för att skapa två staketstycken från vardera.

Du behöver använda en mycket effektiv cirkelsåg, borr, skruvar och slipmaskin, och det blir ett riktigt enkelt jobb. Metoden, som du kan se i videon nedan, består i princip av att hitta hälften av den kortare sidan av varje pall, så att den skärs på längden för att få två lika delar. Var och en av dem kommer därför att ha träplankor som slutar med en platt spets, och dessa kan anpassas genom att göra dem spetsiga (en triangel), eller kanske också skapa andra former efter önskemål. I videon kan du också se hur du monterar delarna och också hur man sätter in träkolumner att använda, eventuellt som blomlådor.

Även den här idén är mycket enkel: lastpallarna skapar ett staket förstärkt med ett nät, så att djur inte kan passera genom det, och förenar två byggnader. Den centrala plattformen är monterad på gångjärn som förbinder den med en av sidorna så att den kan öppnas som en grind. Det är en rustik men funktionell lösning, också perfekt för att skilja av grönsakslandet från resten av trädgården, utan att behöva bygga gångvägar eller plantera häckar som kastar skugga på det.

Advertisement

Även en enda lastpall, målad och dekorerad efter önskemål, kan pryda trädgården på ett bedårande sätt: en panel som denna kan till exempel skärma av hörnet där soptunnorna placeras, ännu bättre är om man vid dess bas, framför, skapar en plats för en liten rabatt eller för blomlådor eller krukor.

Å andra sidan, om man påbörjar större projekt kan lastpallar också användas som riktiga inhägnader. Denna är också utrustad med en vacker blomlåda som löper längs hela väggen.

Skulle du vilja använda lastpallar på liknande sätt i trädgården?

Advertisement