Behöver du snabbt rensa duschhandtaget? Prova en snabb och enkel metod

av Hilda Maria Morgan

03 Oktober 2021

Behöver du snabbt rensa duschhandtaget? Prova en snabb och enkel metod
Advertisement

Det är oundvikligt att med tiden det vatten som passerar genom hålen i duschhandtaget lämnar en kalkavlagring som på sikt blockerar hålen och förhindrar passage av själva vattnet. Således blir duschhandtaget mycket mindre effektivt, och om du inte snabbt tar till åtgärder blir det särskilt arbetsamt att ta bort kalkavlagringarna.

Även om vattnet i rören inte är särskilt hårt riskerar du fortfarande att hamna i den här situationen, så det vore bra att komma ihåg att utföra ett enkelt och kort underhåll lite oftare, eventuellt när du gör en grundlig rengöring i badrummet, snarare än att behöva ta till åtgärder med metoder som tar mycket längre tid och ibland kräver flera försök innan de verkligen fungerar.

Advertisement
Creativo

Creativo

En metod att prova på när vi märker att kalk börjar hindra vattenflödet är att använda en citron.

Faktum är att du kan pressa saften från en citron i ett glas, doppa en tandborste och sedan direkt gnida den mot duschhuvudet. Det är bäst att använda en tandborste med hårda borst och försöka få in dem direkt i hålen, annars kan du också prova med en tops, som dock inte kommer att kunna glida in i mellanrummen. Låt det verka en stund och gnid sedan hela duschhandtaget för att få det att bli glänsande igen, sätt sedan på vattnet för att se om situationen har förbättrats: när det inte är särskilt allvarligt fungerar detta ganska bra. Alternativt kan du också använda en pressad citronhalva, genom att gnugga tandborsten direkt på halvan och sedan på duschhandtaget. Du kan också prova med ättika.

Du kan också försöka frigöra hålen med en nål eller en metallnål (eventuellt efter att ändå ha fuktat området med ett surt ämne som citronsaft eller ättika), även om du genom att röra nålen inuti hålen i längden riskerar att förstöra dem, alltså måste du vara mycket försiktig.

Om situationen är allvarligare kommer du behöva sänka ner duschhandtaget i en lösning av vatten och ättika i lika delar: för dem som inte kan demonteras, fyll bara en resistent plastpåse med vätskan och slut den tätt runt duschhandtaget med en resår som håller den på plats, och låt det verka hela natten.

Om duschhandtaget däremot kan demonteras eller har en rörlig slang som gör att den kan placeras i en balja, så bör det alternativet användas, alltid är fylld med vatten och ättika.

Det kommer att vara mycket lättare att duscha när det inte längre finns några blockeringar!

Advertisement