Prova att lägga till sköljmedel för att få glänsande och skinande golv

av Hilda Maria Morgan

04 Oktober 2021

Prova att lägga till sköljmedel för att få glänsande och skinande golv
Advertisement

Att tvätta golven i huset är ett hushållsarbete som aldrig bör skjutas upp för länge, särskilt i de mest trafikerade områdena och om vi har barn eller husdjur. Att göra det väl kräver tid och ansträngning, men det är åtminstone en tillfredsställelse att njuta av ett bra resultat när vi ser den rena och blanka, såväl som väldoftande, ytan. Den spegelblanka effekten vi skulle vilja ha uppnås dock inte alltid, och det beror inte bara på det material som golvet är täckt med.

För att få riktigt skinande och glänsande golv kan du använda dig av några extra produkter, till och med av ett enkelt och billigt gör-det-själv trick: på golv av keramik, stengods eller betong men även linoleum eller vinylgolv (på de där det inte finns risk att förstöra med för sura eller aggressiva produkter) kan du använda lite sköljmedel och ättika.

Advertisement
Creativo

Creativo

Innan poleringen behöver du såklart rengöra huvuddelen av smutsen genom att sopa (eller dammsuga) och tvätta golvet med vanliga rengöringsmedel. När det har rengjorts från damm, smulor, hår och fettfläckar, töm hinken väl och skölj moppen noggrant under rinnande vatten. Som ett alternativ till normalt tvättmedel kan du också tvätta golvet (om det inte är för smutsigt), med en hink med varmt vatten där du har hällt i en mugg ättika.

När du har tvättat och sköljt moppen kan du gå vidare till att polera golvet. Välj ett sköljmedel som inte har en för intensiv doft, de enklare och mer traditionella är faktiskt att föredra.

Fyll hinken igen men bara halvvägs med varmt vatten och häll i en halv mugg (också mindre, du skulle kunna börja med bara en mätkopp) flytande sköljmedel, och använd en mikrofibermopp med vilken du börjar att svepa över golvet från punkten längst från ingången, rör dig långsamt bakåt så att du efter poleringen av golvet kan stänga rummet och låta det torka i timmar (sju rekommenderas).

Om du är osäker på vilken effekt denna åtgärd kan ha på golvet, prova med att använda det endast på en liten fläck som är utom synhåll, vänta 24 timmar och se om området har blivit missfärgat eller förändrats på något sätt.

Har du någonsin provat det här knepet?

Advertisement