Vilka är de smutsigaste platserna i huset? Ta reda på var de flesta bakterierna lurar

av Hilda Maria Morgan

04 Oktober 2021

Vilka är de smutsigaste platserna i huset? Ta reda på var de flesta bakterierna lurar
Advertisement

Alla hem bör städas ofta för att säkerställa rätt hygiennivå och minimera risken för att drabbas av sjukdomar på grund av kontakt med skadliga bakterier. Men medan viss typ av städning kan skjutas upp bör andra inte försummas, precis som det är bra att anta en rad vanor som hjälper oss att undvika oönskad kontaminering.

Om du bara tänker efter noga finns det många ytor i ditt hem där massor av bakterier lurar, men vissa är lite farligare än andra, som du kan läsa nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Badrummet är definitivt ett av rummen i huset där många bakterier förökar sig, särskilt nära toaletten. Det är en punkt där det finns stillastående vatten och som kommer i kontakt med avföring och urin, vilka kan innehålla patogena ämnen. Du bör därför stänga toalettlocket innan du spolar toaletten, ofta använda blekmedel i toaletten men även blekbaserade produkter eller, om det inte finns, andra desinfektionsmedel för sanitetsartiklar och kakel, du bör även rengöra fogarna och undvika stagnation av vatten.

Dessutom bör du ventilera rummet så mycket som möjligt varje dag och helst hålla handdukar och badrockar utanför eller i alla fall borta från toaletten och duschen eller badkaret så att de absorberar mindre fukt. Dessa bör endast användas till kroppen när de är torra och hygienreglerna anger till och med att tvätta dem efter 3 användningar. Det rekommenderas också att hålla borstar, sminkborstar och tandborstar så långt bort från toaletten och från de våtaste delarna av badrummet som möjligt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Även kylskåpet bör inte försummas: alla livsmedel vi lägger in i det kan täckas av en bakterieflora som i de flesta fall är ofarlig, men när det finns i för stora mängder kan det orsaka patologier efter intag. Och det finns alltid skadliga eller giftiga bakterier och ämnen, som salmonella. I dessa fall är inte bara intag farligt utan också indirekt kontaminering: det kan faktiskt hända att infekterad mat överför patogenen till behållaren eller hyllan i kylskåpet, vilket blir ett transportmedel för att infektera andra livsmedel.

Av denna anledning är det viktigt att bara ställa in de livsmedel som måste hållas svala i kylen och placera dem på rätt sätt (i behållare, papperspåsar, plastfolie, beroende på maten), men framför allt att aldrig låta för mycket tid gå innan man tömmer kylskåpet och tvättar det noggrant, även genom att ta bort hyllorna.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Ventilationsenheter, fläktar och luftkonditionering: allt som skapar luftflöden genom att filtrera luften och konditionera rummen måste hållas under kontroll. Kanalfläktar och filter från olika värmeapparater samt luftfuktare måste tvättas och rengöras minst ett par gånger om året. Faktum är att om de förblir smutsiga under en längre tid, sprider de inte bara dammet i miljön utan också alla bakterier som finns i smutsen.

Det finns också många andra försiktighetsåtgärder att komma ihåg i vardagen, till exempel att tvätta och desinficera även tvättsvampar och tygtrasor som vi rengör med, och genom att helst alltid tilldela var och en av trasorna att rengöra endast ett visst rum eller en viss yta. Det finns många små försiktighetsåtgärder som hjälper oss att leva på ett hälsosammare och säkrare sätt.

Advertisement