Tygsoffa att rengöra? Upptäck hur du gör det enkelt själv hemma

av Marika Grimaldi

28 Oktober 2021

Tygsoffa att rengöra? Upptäck hur du gör det enkelt själv hemma
Advertisement

Tygsoffor, som kan kläs med tyger av många olika typer, är generellt sett mer populära än de i läder eller konstläder: det är lättare att hitta dem i en rad olika färger som andra material oftast inte har, och de är betydligt billigare. Nackdelen med dessa soffor är att de blir smutsiga mycket lättare, och de är verkligen svåra att hålla rena när vi har husdjur hemma.

Som med vilket tyg som helst har du alltid större chans att lyckas med fläckborttagning ju snabbare du agerar på dem, men vad gör man när man behöver rengöra hela soffan? Läs vidare.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Det första du ska göra är att förstå exakt vilken typ av tyg du har att göra med: sofforna bär alla tvättrådssymboler angående tvätt, vanligtvis på produktidentifieringsetiketten, ibland till och med på dolda etiketter. Emellanåt kan man förvärra situationen genom att använda vatten för att avlägsna fläckar på tyg, så se till att klädseln kan behandlas med vatten och inte bara kemtvättas. Så fort soffan får en fläck, om du har ett fläckborttagningsmedel och soffan kan tvättas med vatten, spraya produkten på fläcken (om nödvändigt blanda den med vatten, enligt anvisningarna) och låt den verka i fem minuter, dutta med en ren trasa och torka. För att fortsätta med en allmän rengöring, utrusta dig först och främst med en dammsugare, med tunt munstycke för att nå alla mellanrum: flytta alla dynor, om de kan avlägsnas, och rengör väl under dem, dammsug också var och en men om du inte har tid att rengöra varje dyna med dammsugaren, kan du också passera en luddrulleborste.

  • Om soffan är tvättbar med vatten: avlägsna klädseln (om det är möjligt) och tvätta den i tvättmaskinen med ett ömtåligt program, enligt tvättinstruktionerna. Var noga med att inte tillsätta vinäger eller andra hushållstillsatser om du inte är säker på att tyget är tillräckligt starkt. Det är i allmänhet säkrare att lägga lite bikarbonat i trumman. Om soffan inte har avtagbara fodral måste man använda borstar och trasor som inte lämnar ludd. För mer motståndskraftiga tyger kan du försöka (efter att ha testat på ett dolt hörn) att använda bikarbonat som suger upp flottiga smutsfläckar, medan du för fläckar som redan trängt in i tyget kan prova en flytande lösning av vatten och såpa. I mer allvarliga fall kan du prova citronjuice eller vinäger, duttad endast på fläckarna, men det är ganska aggressiva ämnen som kan förstöra färgen på beklädnaden.
  • Om soffan bara kan tvättas med lösningsmedel kan du prova att använda denaturerad sprit sprayad på fläcken, som sedan duttas med en torr trasa. Även i det här fallet är det lämpligt att först prova på ett dolt hörn, till exempel under en dyna, för att kontrollera att färgerna på tygerna inte fördärvas. På dessa tyger, om fläcken är flottig, kan du försöka med ett hygroskopiskt pulver som bikarbonat (men möjligen även stärkelse eller talk) och se om det suger upp flottet, sedan borsta eller dammsuga överskottet.

Efter rengöring, dammsug igen för att "lyfta" klädseln där den har pressats lite. Om du också vill deodorisera, strö då bikarbonat i soffan och låt det verka i några timmar, även över natten, innan du slutligen dammsuger det igen och avslutar rengöringen av soffan. 

Advertisement