Mattor: ta reda på hur du rengör dem och tar hand om dem på bästa möjliga sätt för att alltid ha dem i utmärkt skick

av Hilda Maria Morgan

06 Oktober 2021

Mattor: ta reda på hur du rengör dem och tar hand om dem på bästa möjliga sätt för att alltid ha dem i utmärkt skick
Advertisement

Alla mattor vi har hemma, från badrumsmattan till eventuella heltäckningsmattor, är riktiga behållare för bakterier: även om vi kommer ihåg att bara gå på dem med rena tofflor och skodon är det oundvikligt att damm, matrester, hår och många andra typer av smuts lägger sig bland fibrerna. Och sedan, ju mer vi går på den desto mer kommer smutsen röra sig från rum till rum. Och om vi har barn eller hundar är det särskilt farligt att glömma att rengöra dem ofta.

Dammsugning är viktigt och bör aldrig glömmas bort, men hur tvättar man dem när det är dags för en grundligare rengöring?

Advertisement
Creativo

Creativo

När det gäller små syntetmattor, som de som ofta används i badrum och som blir fuktiga, bör tvätten ske ganska ofta men lyckligtvis är det lätt att ta hand om dem hemma: slå dem väl utomhus för att få bort den grövsta smutsen, dammsug dem eventuellt sedan (om de är torra) för att underlätta tvätten och slutligen kan du tvätta dem i tvättmaskinen.

Vanligtvis står tvättanvisningarna på etiketten: om färgämnet är resistent kan du använda medelhöga temperaturer, annars är det bättre att inte riskera att missfärga dem. Du kan använda vanliga tvättmedel, eventuellt tillsätta några tillsatser för att desinficera dem. Eller ta hjälp av lite ättika direkt i tvätt-trumman. Det är viktigt att torka dem väl-sträckta, bäst är om de lämnas hängande på en ventilerad plats där de inte riskerar att förbli fuktiga under lång tid vilket får mögel att utvecklas mellan fibrerna.

Om mattan istället luktar mögel från början kan du förbehandla den genom att hålla den nedsänkt i varmt vatten med lite väteperoxid inuti.

När mattorna, av små dimensioner, å andra sidan är gjorda av bomull eller ull (eller naturfibrer): handtvätta dem som inte riskerar att missfärgas med ett känsligt tvättmedel, gnugga med en borste eller också med en stor svamp. Skölj dem ordentligt och innan de sista sköljningarna blöter du dem med lite ättika för att ta bort eventuell kvarvarande tvål mellan fibrerna och för att få dem renare och mjukare. När du har sköljt bort ättikan, linda och rulla dem i gamla tjocka handdukar och tryck (även genom att ställa dig på dem) för att få bort allt vatten som kommer att absorberas av handduken. Låt dem sedan torka hängande på luftiga och varma platser.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

För heltäckningsmattor, å andra sidan, behöver du se till att använda dammsugaren så ofta som möjligt och sedan gå vidare till ångrengöring för tillfälliga ingrepp: vanligtvis tar professionella tjänster hand om detta, men du kan också hyra städmaskiner/dammsugare för att göra det själv. Efter tvätten bör du undvika att gå med skor på mattan i 24 timmar, utan bara kliva på den med rena strumpor.

Men om du vill ta bort fläckar med någon produkt för mattor, gör alltid ett test först på en plats som inte syns så väl för att se om det skadar mattan.

Till stora mattor är det alltid bäst att lämna den grundliga rengöringen till specialiserade företag: anlita vartannat år (två eller tre i allmänhet) professionella tjänster och se till att ofta dammsuga dem resten av tiden, ingrip som så snart som möjligt på alla fläckar men alltid i avseendet att badda och absorbera smuts, gnugga inte med produkter eller gör-det-själv lösningar om du inte redan har testat dem utan att få otäcka överraskningar.

Advertisement