Inte bara ättika: ta bort kalk från duschkabinen med andra enkla gör-det-själv lösningar

av Hilda Maria Morgan

30 September 2021

Inte bara ättika: ta bort kalk från duschkabinen med andra enkla gör-det-själv lösningar
Advertisement

När det gäller att få glaset i duschkabinen att glänsa behöver du hitta den bästa lösningen för att eliminera kalkavlagringar som uppstår av de vattendroppar som ständigt skapar ränder och som på sikt lämnar spår som är mycket svårare att ta bort än den feta smuts som orsakats av tvålrester.

En av de mest populära gör-det-själv lösningarna innebär användning av vit vinäger (av vin, äpple, alkohol, ris, etc.), men det finns också andra effektiva lösningar att prova, som är mer miljövänliga än många tvättmedel. Läs vidare för att ta reda på mer.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Citronsyra: fyll en sprayflaska med destillerat vatten och häll 200 gram citronsyra i det, så att det löses upp. Spraya sedan på de områden som ska rengöras och låt det verka. Jämfört med andra produkter tar citronsyra längre tid att verka men är också mindre farligt och mycket mildare vid kontakt med huden (även om vi inte sköljer ytorna är det som om de vore smutsiga med citronsaft). Ännu bättre är om du eventuellt blöter upp duschväggarna flera gånger med mycket varmt eller kokande vatten, så att värmen hjälper syran att verka.
  • Bikarbonat: du kan använda bikarbonat direkt strödd på en tvättsvamp eller mjuk trasa fuktad med vatten. Eftersom det är ett pulver har det en mild slipkapacitet som gör att du mekaniskt kan få bort små kalkavlagringar helt enkelt genom att gnida det på glaset.
  • Tandkräm: om du har lite tandkräm (vissa använder också munskölj!) utan gel hemma kan du använda den genom att sprida en liten mängd på fläckarna med hjälp av en gammal tandborste med mjuk borst.
  • På liknande sätt som med bikarbonaten kan du använda bordssalt, som är ännu bekvämare att sprida ut om det bearbetas med lite vatten (bäst är om det är destillerat) för att bilda en pasta. Även bikarbonat kan appliceras på samma sätt, om det är mer praktiskt eller om det finns ett större område som ska täckas.

Efter att ha använt dessa olika lösningar, kom ihåg att skölja och i synnerhet att torka noggrant, först genom att ta bort överflödigt vatten med en skrapa och sedan genom att torka med en mjuk torr trasa som inte luddar av sig.

 

Advertisement