Upptäck vilka vanliga och alternativa ingredienser du kan använda i din tvätt för att göra den mjuk och doftande

av Marika Grimaldi

17 Oktober 2021

Upptäck vilka vanliga och alternativa ingredienser du kan använda i din tvätt för att göra den mjuk och doftande
Advertisement

Var och en av oss har en serie favoritprodukter som vi förlitar oss på av ren vana när det gäller tvätten och vi köper ofta olika slags tvättmedel, mjukmedel och tillsatser även beroende på vilken typ av plagg och tyger som vi kommer att stoppa in allt eftersom i tvättmaskinen.

Det är dock möjligt att ersätta de inköpta produkterna med olika ingredienser som vi vanligtvis har hemma, eller också kan vi använda dessa ingredienser som tillsatser, kanske för att grundrengöra, bleka eller göra vår tvätt lite mjukare. Läs vidare för att ta reda på vilka de är.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Bikabonat: att ha ett paket bikarbonat redo att använda, inte bara i köket utan även i badrummet och nära tvättmaskinen är alltid praktiskt. Det kan hjälpa oss dels i förtvättningsfasen, då det räcker med att lösa upp två matskedar bikarbonat för varje liter vatten. Annars kan du hälla pulvret direkt mellan kläderna i tvättmaskinens trumma. Det är ett trick som kan hjälpa till att motverka dålig lukt och dessutom göra kläderna mjukare.
  • Citronsyra: detta ämne gör vattnet mindre hårt, så det hjälper till att förhindra problem som uppkommer på grund av kalk och minskar också alkalinet i tvättmedel, vilket gör det till en utmärkt tillsats för en mjukare tvätt. Lös det således i varmt vatten (50 gram i en halv liter vatten, men du kan öka mängderna genom att hålla andelen 1 till 10) och häll det i tvättmaskinens fack då det är dags att tvätta.
  • Vit vinäger: att hälla vinäger i facket eller i trumman (ett glas eller till och med ett halvt glas är tillräckligt) tjänar både för att göra kläderna mjukare och fluffigare. Syran i denna produkt löser faktiskt de alkaliska komponenterna i många industriella tvättmedel, och det betyder att den eliminerar den hinna som gör färgerna mindre lysande. Det bör dock endast användas på inte alltför känsliga tyger och aldrig i överdrivna mängder.
  • Gul tvål: (mjuk kaliumtvål): Du kan använda en bit av denna tvål för att skapa ditt eget gör-det-själv-tvättmedel att anpassa efter egen smak. Man behöver bara lösa upp en mängd tvål (riven eller i bitar) i samma mängd kokande vatten; när den har svalnat kan du tillsätta några droppar av eterisk olja efter smak och sedan hälla den i en flaska. När det är tvättdags häller du den i tvättmedelsfacket, eventuellt kan du också tillsätta en matsked eller två av bikarbonat eller natriumkarbonat (tvättsoda). Det är ett miljövänligt och effektivt sätt att tvätta.
  • Citronsaft: citron är effektivt som mjukmedel i förtvättningsfasen, där du kan använda den genom att tillsätta fruktsaften i baljan där du också har hällt vit vinäger; eller under tvätten, och i det här fallet kan du hälla saften i tvättmaskinsfacket och även kanske tillsätta bikarbonat i trumman. Det är också en produkt som kan användas för tvätt av färgade plagg.
Advertisement