Smutsig botten på kastrullen? Prova knepet med hushållspapper

av Hilda Maria Morgan

03 Oktober 2021

Smutsig botten på kastrullen? Prova knepet med hushållspapper
Advertisement

Att ofta laga mat i sina favoritkastruller eller stekpannor innebär att du måste rengöra dem perfekt efter varje användning: i själva verket räcker det att vara lite mindre noggrann bara en gång vad det gäller rengöringen för att smutsen som finns kvar vid kontakt med värmen vid nästa användning bildar en fläck som är svår att ta bort.

Men vi har inte alltid tid eller tålamod att ägna oss åt den noggrannhet som krävs för denna rengöring, och till slut så står vi där med kastruller och stekpannor vars botten förstörts av mörka fläckar. I dessa fall kan man ta till diskmedel och slipande tvättsvampar, eller kanske prova några hårda lösningar för vilka du endast behöver enkelt hushållspapper och inte mycket annat.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Det som behövs:

 • Stålull
 • Hushållspapper
 • Ättika ELLER
 • även salt, diskmedel

Så här går du tillväga med endast ättika:

 1. Lägg en handduk på arbetsytan (om du behöver skydda den) och lägg kastrullen eller stekpannan ovanpå med den brända och smutsiga botten uppåt. Skrubba smutsen lite med stålullen.
 2. Täck botten med hushållspapper
 3. Häll ättika över den och låt den stå i kontakt i några timmar

Denna metod kan eliminera lätta fläckar eller nyligen inkapslade. Annars kan du prova ett annat sätt:

 • Efter gnidning med stålullen, strö över lite salt.
 • Lägg till några droppar diskmedel och gnid allt med stålullen så att den sprider sig överallt (och lite smuts börjar lossna).
 • Täck allt med hushållspapper
 • Häll, precis tillräckligt för att blöta det, ättikan över det.
 • Vänta 10 minuter och kontrollera: skillnaden kommer att märkas!

En annan metod som du kan prova är baserad på citronsyra: du behöver värma upp kastrullen på spisen, tom, som om du skulle laga mat. Så snart den har värmts upp lite (det får inte vara varmt, det är tillräckligt med mindre än en minut), spraya med en blandning av vatten där du har löst upp två matskedar citronsyra och gnid med handskar medan den är het med den slipande tvättsvampen.

Vilken är din favoritmetod för att rengöra botten av kastruller och stekpannor?

 

Advertisement