Luktar tvätten mögel? Ta reda på knepen för att undvika det

av Hilda Maria Morgan

28 September 2021

Luktar tvätten mögel? Ta reda på knepen för att undvika det
Advertisement

Har du någonsin tvättat en massa kläder som sedan, i slutet av tvättcykeln, kommer ut illaluktande ur tvättmaskinen? I de flesta fall är det en stark lukt av mögel på tvätten eller hur som helst en obehaglig lukt, och man tror ofta att en andra tvätt med mer tvättmedel eller sköljmedel är lösningen, när det i verkligheten bör undvikas.

Det finns ett antal möjliga orsaker bakom ett sådant fenomen, och även vissa användbara lösningar och knep för att förhindra att det händer. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Den första orsaken till en illaluktande tvätt är att man glömt den i den stängda tvättmaskinen i slutet av tvätten, och därför väntat för länge innan man hänger den eller lägger den i torktumlaren. Istället måste du genast öppna dörren efter varje tvätt och vänta så lite som möjligt innan du hänger eller torkar den.
  • Även när du har tömt trumman bör du alltid låta dörren stå öppen i några timmar, så att fukten inuti inte fastnar och bildar möglar.
  • Kontrollera alltid tätningen och alla skåror och mellanrum runt dörren: där lurar vatten och smuts och måste avlägsnas manuellt efter varje tvätt eller minst en gång i veckan. Du kan ta hjälp av att torka med en trasa fuktad i ättika eller väteperoxid (om du inte gör det ofta) eller till och med bara med en fuktig trasa (om du gör det ofta). Att använda ättika för ofta kan förstöra gummit, så det är alltså bättre att komma ihåg att hålla dörren ren och mögelfri.
  • Innan varje tvätt kan du sedan hälla bikarbonat i trumman eller också i dörrtätningen för att neutralisera dålig lukt.
  • Använd inte för mycket tvättmedel eller sköljmedel: överskott av tvål ackumuleras mellan fibrerna i produkterna och skapar dålig lukt, för att inte tala om att det också är skadligt för miljön.
  • Tvättemperaturen: för att undvika att skada kläderna och för att få en mjukare tvätt bör du hålla temperaturen så låg som möjligt (30 eller 40 grader) och även sänka centrifugeringshastigheten. Å andra sidan innebär detta dock att alla bakterier inte dödas utan istället stannar kvar på tvätten och i apparatens rör, och ökar torktiderna. Hur åtgärdas detta? Lägg till desinfektionsmedel i tvätten (det finns många på marknaden), eller, med kläder som klarar det, ättika.
  • Tvätta sedan en gång i månaden vid höga temperaturer (det behövs minst 60 °), en tom tvätt, och genom att använda bara en kopp ättika i trumman eller i tvättmedelsfacket.

Om du inte hinner rengöra tvättmaskinen och tvätta tvätten igen kan du försöka motverka den dåliga lukten genom att låta kläderna lufttorka på en varm plats, eventuellt genom att hålla dem i direkt solljus om det inte är för starkt (eller åtminstone inte för länge, för att förhindra att tygerna stelnar och missfärgas), och kanske förbereda en flaska vatten (det vore bäst med destillerat eller avjoniserat) med en tesked bikarbonat och några droppar eterisk olja (mynta, eukalyptus, lavendel, citrus är bäst) som sprutas på tygerna för att milt parfymera dem.

Advertisement