Rengör badrummet noggrant: upptäck hur du använder ättika och andra metoder för att bleka sanitetsartiklar och kakel

av Hilda Maria Morgan

27 September 2021

Rengör badrummet noggrant: upptäck hur du använder ättika och andra metoder för att bleka sanitetsartiklar och kakel
Advertisement

Ibland händer det, även om du försöker rengöra sanitetsartiklar och kakel ofta, att om du inte fokuserar även på de svåråtkomligaste mellanrummen, eller om vattnet är mycket hårt och avger kalk, börjar fläckar och smuts bildas vilka är riktigt irriterande att se. Och ibland, även på de enklaste ytorna, som handfatet, hamnar en mycket lätt beläggning som med tiden blir mer och mer uppenbar om du inte ingriper med rätt metoder.

Så när det är dags att prova det "hårda" sättet kan du ta till ättika och några andra användbara knep. Läs vidare för att ta reda på hur du får sanitetsporslinet att se ut som nytt.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Ättika i toaletten: häll i en rejäl mängd ättika i toalettstolen och stäng locket, låt sedan verka i cirka 20 minuter. Efter denna tid, använd en svamp - även lätt slipande, om det behövs - eller en gammal tandborste och skrubba hela toalettstolen, inklusive områdena under fälgen och runt lockstiften. Skölj och torka utsidan med en trasa.
  • Ättika till kaklet: stänk av vatten, tandkräm men också smutsen som sakta lägger sig på väggarna skapar fläckar och ränder. Du kan effektivt göra rent och deodorisera med ättika. Fyll en balja med två tredjedelar varmt vatten och en tredjedel ättika, och med en svamp gnugga väggen väl. Annars kan du blanda vatten och ättika i en sprayflaska och spraya direkt på plattorna, och använda även en mikrofiberduk för att rengöra. På så sätt kommer du att kunna eliminera alla de lättare beläggningarna av kalken.
  • Ättika och citron till handfatet: blanda lika delar varmt vatten och ättika i en flaska eller skål, tillsätt sedan saften från en citron. Med en svamp eller en mikrofiberduk går du sedan över hela handfatet och gnuggar ordentligt och glöm inte kranarna, där kan du också kan låta ättika verka och sedan använda en gammal tandborste för att ta bort eventuella beläggningar av smuts.
  • Ättika till duschen: på samma sätt som för handfatet, med eller utan citron, kan du tvätta glaset till duschen men även golvet. Men om det senare behöver en mer aggressiv åtgärd, häll (stäng avtappningspluggen) 250 ml ren ättika och låt verka i en halvtimme innan du gnuggar och sköljer.

Sanitärartiklarna som inte har blekts och rengjorts på länge kommer dock för det mesta inte att se ut som nya med bara ättika, om inte proceduren upprepas många gånger flera dagar i rad. Om det är fråga om att återställa en situation som har pågått ett tag, finns det ett mycket effektivt trick, som dock måste användas som en sista utväg: mycket finkornigt sandpapper eller stålull med fem nollor (00000), alltså slipande material med mycket fin grovlek. Även om de är milda, eroderar dessa material fortfarande till ett minimum sanitetsartiklarnas yta: de kan därför få bort all gammal smuts och fläckar, även gammalt mögel, rost och kalkfläckar, men de kan påverka finishen. Du skulle kunna prova på en punkt och se om du tycker om resultatet innan du fortsätter med att ta bort alla fläckar.

Lycka till!

Advertisement