Fungerar mokabryggaren inte bra? Kanske måste du rengöra den ordentligt, och du kan enkelt göra det hemma

av Hilda Maria Morgan

25 September 2021

Fungerar mokabryggaren inte bra? Kanske måste du rengöra den ordentligt, och du kan enkelt göra det hemma
Advertisement

Att göra ett gott kaffe med mokabryggaren är en konst, en liten daglig ritual som många av oss inte vill avsäga sig. Det är en dryck som konsumeras ofta, så även kaffebryggaren utsätts för frekvent användning. Med tiden äventyrar slitage av de olika delarna apparatens korrekta funktion, vilket tvingar en att byta ut vissa delar. Om mokan rengörs ordentligt och regelbundet förlängs dock dess livslängd, vilket gör att inköp av reservdelar skjuts upp ett tag.

Det är även nödvändigt att rengöra den på djupet då den inte har använts på länge eller när den bara har tvättats kort efter varje användning för länge. Ta reda på hur du tar hand om den.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

En gång i veckan, särskilt om du använder mokan varje dag, vore det vara bra att tvätta varje del med ättika. Allt du behöver göra är att fylla ett kärl med mycket varmt vatten, häll i 30 ml ättika och låt de olika delarna av maskinen dra i 20-30 minuter. Skölj sedan och torka omedelbart. Gör då en "låtsaskaffe", det vill säga fyll underdelen med vatten men utan att också lägga i kaffepulver i filtret för att rengöra mokan från eventuella rester.

De andra åtgärderna för att tvätta mokan:

  • Citronsyra: den är idealisk om det ska avlägsnas kalkrester. Fyll underdelen upp till vattenventilen och lägg i två eller tre matskedar citronsyra, se till att pulvret är väl utspätt och starta en tom tillagningscykel. När mokan är klar, låt den vara stängd i en halvtimme och töm den sedan, ta sedan hjälp av en tandborste för att ta bort eventuella avlagringar som nu mjuknat och skölj med varmt vatten, torka direkt efteråt.
  • Bikarbonat för att ta bort fläckar från mokans utsida: du behöver endast skapa en pasta med bikarbonat och vatten och gnugga den med en gammal tandborste eller en icke-slipande svamp. Samma pasta kan användas för att rengöra insidan, och där kan man använda även en slipande tvättsvamp.

Om du inte har citronsyra kan du istället använda en tesked bikarbonat, på samma sätt som nämnts ovan.

  • Citronsaft och vatten kan istället bleka tätningen som färgats. Men om de blivit svarta måste de slängas och ersättas med nya.

Att emellanåt utföra en grundlig rengöring av dina kaffemaskiner kan verkligen få dem att hålla länge i utmärkt skick!

Advertisement