Rostfläckar på balkongen? Få dem att försvinna med dessa enkla gör-det-själv trick

av Hilda Maria Morgan

28 September 2021

Rostfläckar på balkongen? Få dem att försvinna med dessa enkla gör-det-själv trick
Advertisement

Golvet på balkongen, uteplatsen, verandan eller terrassen kan med tiden bli täckta med rostfläckar: dessa gulaktiga fläckar orsakas av korrosion av metallföremål som fått utstå oväder. Bord, stolar, fåtöljer men även lusthus och paraplyer och andra föremål, till och med ett bortglömt verktyg, som utsätts för vatten under en tid förstörs i slutändan och lämnar rödaktiga fläckar efter sig på marken vilka är mycket svåra att ta bort ordentligt.

Så, om du vill återställa utomhusgolv till sitt ursprungliga utseende utan att riskera att skada finishen för mycket, kan du prova en rad åtgärder som de som anges nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Citron: pressa saften av en eller flera citroner (beroende på storleken på fläckarna) i en skål och tillsätt lite salt, häll sedan bara en del av vätskan på fläcken, håll skålen nära till hands. Låt verka i minst tio minuter och gnid sedan fläcken med en inte alltför hård borste, tillsätt långsamt resten av citronsaften för att underlätta avlägsnandet av fläcken. Skölj och låt torka.
  • Tandkräm: sprid ett lätt lager på fläcken, den gelfria tandkrämen är alltid att föredra. Skrubba området väl med en mjuk borste tills fläcken försvinner och ta sedan bort allt med pappershanddukar.
  • Ättika: häll några matskedar direkt på fläcken, täck den väl och låt verka i 5-10 minuter. Använd en mjuk tygtrasa (även en mopp av mikrofiber) för att trycka på området och gnugga endast lätt. Upprepa vid behov operationen genom att låta ättikan vara kvar längre.
  • Fotogen: om de andra lösningarna inte fungerar och du har fotogen som den som driver vissa typer av kaminer eller lampor, kan du använda ett par matskedar på en fläck, låt verka i 10 minuter och dutta sedan (för att ta bort så mycket som möjligt av den oljiga substansen) med en gammal kökshandduk. Gnid sedan med absorberande papper.
  • På vissa jämnare plattor kan en tomat som är halverad och strödd med salt också fungera, att använda som en svamp, om fläcken inte är särskilt omfattande eller daterad.

Och om ingen av dessa lösningar fungerar, prova kolväte, prova eventuellt först på en punkt som inte är särskilt synlig för att se om det skadar plattornas yta.

Advertisement