Blek kökshanddukarna och få dem att se ut som nya med något husmorsknep

av Hilda Maria Morgan

25 September 2021

Blek kökshanddukarna och få dem att se ut som nya med något husmorsknep
Advertisement

Kökshanddukar är bland de mest oumbärliga tillbehören i köket: vi använder dem till en myriad av olika omständigheter. Vi torkar händer, tallrikar, hyllor, dammar, använder dem som grythållare eller vid nödsituationer som grytunderlägg, för att lägga över mat, med mera. Även om de ofta tvättas efter varje användning, blir de ibland inte helt rena eller med tiden blir de mörka.

Men så länge de är intakta är det möjligt att försöka återställa dem med hjälp av några enkla och billiga husmorsknep för att få dem att se ut som nya eller nästan nya. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Utrusta dig med en balja som kan rymma dem alla, fyll den med varmt vatten och sedan kan du använda olika, vanliga ingredienser för att tvätta dem noggrant.

  • Ättika: häll ett glas i vattnet och låt kökshanddukarna dra i några timmar innan du fortsätter med en normal tvätt.
  • Citronsyra: du behöver 150 gram för varje liter vatten, och du måste låta kökshanddukarna ligga i blöt i ett par timmar åtminstone
  • Citron: du kan hälla i saften av två citroner, om du bara behöver bleka kökshanddukarna. Alternativt kan du koka citronerna skurna i klyftor eller skivor i vatten och sedan lägga kökshanddukarna i det kokande vattnet (som du stänger av) och lämna dem i, i minst en halvtimme.
  • Natriumperkarbonat: detta miljövänliga blekningsmedel finns i många produkter att köpa, men du kan också använda den ren, antingen genom att späda ut en sked i baljan med mycket varmt vatten och hålla kökshanddukarna nedsänkta i minst en timme innan du tvättar dem (men du kan också använda medlet till handtvätt), eller direkt genom att hälla den i trumman eller i tvättmedelsfacket vid tvätt vid hög temperatur.
  • Väteperoxid: detta kan också spädas i baljan med varmt vatten eller tilläggas till tvättmaskinen, precis som de andra lösningarna.

Dessa är alla knep som fungerar bäst på vita eller mycket ljusa tyger, som mindre aggressiva och mer naturliga eller miljövänliga alternativ till blekmedlet natriumhypoklorit. Detta senare kan alltså bli den sista utvägen att använda när andra metoder inte fungerar, och om inte ens det ger önskat resultat, då kan de mest skadade tygerna bli rengöringsdukar, medan de andra skulle kunna användas till kreativa projekt.

Advertisement