Få duschkabinen att se ut som ny genom att eliminera alla spår av kalk som skapas av vattendroppar

av Hilda Maria Morgan

26 September 2021

Få duschkabinen att se ut som ny genom att eliminera alla spår av kalk som skapas av vattendroppar
Advertisement

Varje gång vi tar en dusch täcks glasväggarna av kabinen som omger den med droppar och strömmar av vatten, som om de lämnas att torka av sig själva med tiden till slut bildar kalkavlagringar. Ju mer tid som går utan att spåren tas bort, desto mer kommer glaset täckas av en vitaktig patina som inte lätt avlägsnas med bara glasrengöringsmedel eller andra tvålar.

För att förhindra att detta händer bör en duschskrapa användas så ofta som möjligt (helst till och med efter varje användning), så att vattendropparna inte lämnar kalkavlagringar på ytan. Men man har inte alltid tid att göra det och om du vill få glaset att glänsa igen måste du ta till andra åtgärder. Nedan anger vi några för vilka du kan använda köksingredienser eller andra lättillgängliga material.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Ättika eller citronsaft: dessa naturligt sura ämnen kan enkelt lösa upp nyare och lättare kalkavlagringar. Du behöver blanda vatten och ättika i lika delar och använda en tvättsvamp eller en mjuk trasa på glaset, gnugga med regelbundna och linjära rörelser, eller impregnera svampen eller duken med citronsaft. Det är också möjligt att använda citron skuren på mitten direkt som en svamp genom att gnugga den direkt på glaset.
  • Vatten och bikarbonat: natriumbikarbonat kan användas när det är nödvändigt att använda ett slipmedel för att mekaniskt avlägsna kalk. Strö en fuktad svamp med bikarbonat och stryk den över glaset, gnid kraftigt på de områden som ska behandlas.
  • Stålull grad 0000 (den finaste grovleken): stryk den över glaset med lätta cirkulära rörelser. Om du är rädd för att det ska skapas repor, prova först på ett dolt hörn av panelen. Det är den mest drastiska åtgärden för skadade fläckar som inte kan rengöras på andra sätt.

När kalken väl har lösts upp eller eliminerats kan du fortsätta genom att tvätta duschkabinen med vanligt glasrengöringsmedel, eller med vatten och Marseilletvål (mormors gula fungerar också bra!). Skölj noggrant med varmt vatten och kom alltid ihåg att torka med skrapan för att ta bort överflödigt sköljvatten och torka med en mjuk trasa. Lycka till!

Advertisement