Ta bort vattenfläckar från trämöbler med enkla husmorsmetoder

av Hilda Maria Morgan

25 September 2021

Ta bort vattenfläckar från trämöbler med enkla husmorsmetoder
Advertisement

Så snart något vått föremål kommer i kontakt med träytan på en möbel lämnar det vattenfläckar: att komma ihåg att använda glasunderlägg och mattor hjälper, men vad ska vi göra när någon glömmer att använda dem? Men om vi inte kommer ihåg att vi har placerat vaser, fat eller någon annan behållare som ofta blir våt på en trähylla, kommer vi efter en tid upptäcka en omisskännlig vit cirkulär fläck eller kalkrest som måste behandlas specifikt.

För att eliminera dessa spår från träytorna i huset kan vi använda en rad gör-det-själv lösningar och få tillbaka det friska och glänsande utseendet igen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Ättika och olivolja: blanda dem i lika delar i en skål och använd sedan en mjuk trasa för att gnugga blandningen på området som ska behandlas, med rörelser som följer träets fibrer. Ättikan får det vitaktiga spåret att försvinna medan oljan ger näring åt fibrerna genom att polera träet. Efter någon timma, torka av med en torr trasa för att rengöra allt.
  • Majonnäs: ett överraskande botemedel, som dock fortsätter att användas runt om i världen. När det finns fläckar eller en ljus vitaktig beläggning, bred ut lite majonnäs och täck området med absorberande papper, låt det verka i några timmar eller till och med över natten. Nästa dag, använd en trasa för att gnugga bort allt överflöd, och använd sedan en andra trasa som fuktats lätt med ättika för att polera och avfetta.
  • På de fortfarande fuktiga fläckarna kan du istället använda strykjärnet: täck fläcken med tyg, sätt sedan på strykjärnet på en låg temperatur och stryk över den i några sekunder, lyft sedan och kontrollera fläckens tillstånd under tyget, ibland behöver du upprepa operationen några gånger för att få fläcken att försvinna.
  • Hårtork: en annan metod för fortfarande blöta fläckar är hålla den varma luftstrålen fixerad på fläcken tills den försvinner. Polera sedan ytan med en produkt för trä eller olivolja.
  • På äldre kalkspår kan du också prova att skrubba lite tandkräm (utan gel) med en gammal tandborste med mjuk borst, tills fläcken försvinner. Torka sedan med papper eller en ren trasa för att torka bort överflödig smuts.
  • Alternativt kan du skapa en pasta med salt och vatten (med så lite vatten som möjligt) som används på samma sätt.
  • Vaselin: gnugga det på de vitaktiga fläckarna och låt det verka över natten, torka dagen efter med absorberande papper eller en torr mikrofiberduk för att polera.
  • Bilvax: när produkterna för rengöring och polering av träet inte fungerar kan du lägga på lite bilvax endast på fläckarna som förstör träet, låt det absorberas under någon timma och gnid sedan med en mjuk trasa för att polera.

Vilken är din favoritmetod?

 

Advertisement