Oljefläckar på kläderna? Prova att eliminera dem med dessa gör-det-själv trick

av Hilda Maria Morgan

27 September 2021

Oljefläckar på kläderna? Prova att eliminera dem med dessa gör-det-själv trick
Advertisement

När vi äter eller lagar mat kan det hända att vi smutsar ner kläderna med olje- och fettfläckar eller andra ämnen med liknande viskositet, men även vid andra tillfällen kan våra kläder förstöras med någon fläck av denna typ. Dessa är fläckar som är ganska svåra att få bort, på vilka du har en mycket bättre chans att lyckas genom att agera omedelbart och på rätt sätt.

För att försöka återställa nedfläckade kläder är det därför möjligt att prova några huskurer på tyger som inte är särskilt känsliga (det är alltså bättre att låta professionella försöka återställa siden och andra dyrbara och sköra tyger). Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

På nya fläckar: om du agerar omedelbart, är det dessa som du har störst chans att lyckas få att försvinna. Blöt dem inte med vatten, utan försök att absorbera den "våta" delen av smutsen med något ämne som t.ex.

  • Bikarbonat
  • Majsstärkelse
  • Potatisstärkelse
  • Talk
  • Salt. I svåra fall och på mer motståndskraftiga tyger som jeans rekommenderas det ibland att använda salt och etyl eller denaturerad alkohol i proportionerna 1/4 respektive 3/4.

Bred ut plagget på en yta och strö en tesked av en av dessa ingredienser över det, låt det verka så att pulvret absorberar så mycket av den oljiga eller feta smutsen som möjligt. I allmänhet tar det minst tio minuter men också en halvtimme att ge botemedlet en chans att arbeta; för salt är det lämpligt att låta det verka även i 2 eller 3 timmar. Du kan sedan borsta av det hela (även med en gammal torr tandborste), eller slå på plagget. Fortsätt sedan med en vanlig tvätt.

För äldre fläckar:

Vax: värme är den bästa lösningen, så värm vaxet med en hårtork du kan värma tillräckligt för att ta bort det genom att trycka med en mikrofiberduk. Ibland är det nödvändigt att upprepa operationen flera gånger.

För oljiga fläckar i allmänhet kan du försöka behandla området med väteperoxid och låta det verka i cirka tio minuter innan du fortsätter med en vanlig tvätt (det bästa vore, om tygerna tål det, en tvätt vid höga temperaturer).

Vilka är dina trogna knep för att ta bort oljiga fläckar?

 

Advertisement