Ta bort fläckar och damm från fönsterbrädor av marmor med enkla gör-det-själv metoder

av Hilda Maria Morgan

21 September 2021

Ta bort fläckar och damm från fönsterbrädor av marmor med enkla gör-det-själv metoder
Advertisement

När vi städar huset tänker vi sällan på dess yttre delar som trösklar eller fönsterbrädor. Ofta är dessa gjorda av marmor, ett värdefullt och motståndskraftigt material perfekt för denna typ av arkitektoniska element, men även dessa kan bli smutsiga och fläckiga på grund av den kontinuerliga exponeringen för de olika väderlekarna. Och om vi brukar ha blomkrukor på fönsterbrädan är det troligt att det också kommer att skapas omisskännliga runda fläckar på den.

För att rengöra dessa ytor på rätt sätt kan du använda några gör-det-själv lösningar, till exempel de som vi anger nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det första du behöver göra är att sopa eller borsta bort den torraste smutsen, som damm och annat skräp som samlats på dessa ytor. Sedan kan du fortsätta på flera sätt:

  • Marseilletvål och bikarbonat: lös upp två matskedar tvål och två matskedar bikarbonat i en liter vatten och använd produkten med en svamp eller en gammal trasa. Bikarbonat hjälper till att skrapa bort fläckarna och med tvålen tvättar du rent allt.
  • Väteperoxid: du kan använda den på egen hand, gnugga med en svamp eller borste och skölj av väl efteråt.
  • Pimpsten: denna sten, även lämplig för död hud, är slipande utan att vara alltför aggressiv, så den är användbar på de hårdaste fläckarna som "raderas" genom att gnugga på dem. Det är därför bättre att bara använda den på de svåraste punkterna och använda andra metoder för själva tvätten.
  • När det gäller kalkstenscirklar som bildas av krukor kan du gnugga dem med ättika eller blekmedel med hjälp av en gammal tandborste: det är ett effektivt botemedel, men det har också en nackdel. Dessa ämnen korroderar i själva verket marmorn och gör den mer porös, som då blir mer benägen att behålla smuts. Använd därför endast denna metod när det inte kan lösas på annat sätt.
  • Diskmedel: några droppar i en halv liter vatten blir en mild lösning för tvätt och avfettning av marmor.

Marmor är ett värdefullt material som vore bäst att inte behandla med slipande eller för frätande ämnen, så det är bättre att prova de mildaste lösningarna först och att ta till de aggressiva endast vid behov och bara på de områden som drabbats av resistenta fläckar. Lycka till!

Advertisement