Gamla kalkstensfläckar på fönstren? Ta reda på hur du kan eliminera dem och få glaset att glänsa igen

av Hilda Maria Morgan

23 September 2021

Gamla kalkstensfläckar på fönstren? Ta reda på hur du kan eliminera dem och få glaset att glänsa igen
Advertisement

Fönstrens yttre glas är de som utsätts för dåligt väder och smog, och det finns inget sätt att hindra dem från att bli blöta av droppar och vattendrag. Att rengöra dem tillräckligt ofta för att förhindra att kalkrester bildas, eller att damm och smog lämnar synliga märken på glaset, är en tidskrävande uppgift som inte alla har tillräckligt av.

Således händer det ofta att man glömmer att rengöra fönsterrutorna ordentligt och under tiden blir dessa täckta med en irriterande vitaktig hinna. Ännu mer när det gäller rum eller hus som inte används särskilt mycket. Hur kan man göra för att eliminera alla dessa spår och återfå glänsande glas som inte förstör färgerna av det yttre landskapet? Läs vidare.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om vi ​​vill använda kemikalier måste de vara tillräckligt sura för att motverka kalksten, alltså måste de innehålla fosforsyra eller svavelsyra eller också saltsyra. De är helt klart effektiva, men också giftiga, så för att använda dem måste du alltid bära handskar och undvika att andas in ångorna. Dessutom är de ganska aggressiva på trä och metall, så var försiktig så att du inte sprider ut dem för tankspritt på fönstren med risk för att förstöra karmarna i längden.

Det finns också de som tillsätter en droppe ammoniak till den normala glastvättsprodukten när fläckarna inte lossnar. Kom alltid ihåg att täcka luftvägarna och att använda handskar när du använder detta ämne.

För gör-det-själv lösningar kan du istället använda:

  • Salt och vatten: blanda dem till en flytande kräm som gnids på fläckarna med en mjuk trasa. Saltet har en slipkraft som kan skrapa bort spåren av kalksten och nyare/äldre smuts. Skölj och torka omedelbart.
  • Ättika: är bland de mest kända lösningarna, och det kan också blandas med lite citronsaft för att få en ännu surare men ändå naturlig substans. Du kan också värma blandningen i 30 eller 40 sekunder i mikrovågsugnen innan du häller den i en sprayflaska (men du kan också använda en skål), och i vilket fall som helst bör den användas med en mjuk trasa, vänta 3 minuter innan du använder en annan torr trasa (som inte luddar av sig) att rengöra och polera med.
  • Bikarbonat: en fuktad tvättsvamp som du strött lite bikarbonat på, om du gnuggar länge och med energi, kan vara lika effektivt, helt utan risk att använda potentiellt skadliga ämnen.
  • Tandkräm: en annan säker lösning är att använda en mjuk tandborste (eller också en trasa) för att sprida och gnugga en traditionell tandkräm, utan gel, på smutsbeläggningarna.

Vilken är din favoritlösning?

Advertisement