Rengör hela köket med Marseilletvål: ta reda på hur du kan utnyttja den på varje yta

av Hilda Maria Morgan

20 September 2021

Rengör hela köket med Marseilletvål: ta reda på hur du kan utnyttja den på varje yta
Advertisement

Marseilletvål är en av de mest pålitliga allierade i en myriad av hushållssysslor: lätt att hitta och väldigt billig, den här tvålen är verkligen mångsidig, särskilt när det gäller originalet gjord av endast tre ingredienser, det vill säga olivolja, vatten och kaustiksoda.

Vi kan använda den till tvätt, den kan till och med användas i trädgården mot vissa typer av parasiter, och den är också mycket användbar vid städning av huset, även i köket. Med bara en tvål kan du förbereda gör-det-själv produkter som lämpar sig för rutinmässig rengöring, vilket kommer att lämna en omisskännlig doft.

Advertisement
Creativo

Creativo

För ett flerfunktionsavfettningsmedel att använda på arbetsytor (inklusive marmor) eller spisar:

  • En sprayflaska
  • 750 ml vatten, helst avjoniserat (det som används till strykjärnet), eller också destillerat.
  • 3 matskedar Marseille-tvålflingor

Hur man går till väga

  1. Hetta upp det avjoniserade vattnet i en kastrull.
  2. Skär Marseilletvålen så att den blir till flingor.
  3. När vattnet är varmt, häll i tvålen och låt den smälta väl, omrör försiktigt. Stäng av och ta bort från värmen.
  4. När produkten har svalnat, häll den i sprayflaskan och använd den som ett normalt avfettningsmedel.

Så här rengör du ugnen:

Det räcker att lösa upp 2 msk Marseilletvål i flingor för varje liter vatten du använder. Även i detta fall, smält tvålflingorna i vattnet och häll i en sprayflaska.

Du kan spraya blandningen på ugnsväggarna och även på dörren, stäng den och låta allt verka i några minuter så att smutsavlagringarna mjuknar och sedan kan du ta bort allt med en svamp eller en mikrofiberduk.

Under tiden fyller du en tillräckligt stor balja (eller diskhon) med varmt vatten, precis tillräckligt för att sänka i gallren. Häll också i en handfull tvålflingor och låt dem smälta. Efter högst tio minuter kan du använda en svamp (eventuellt också slipmedel) eller en borste eller gammal tandborste för att rengöra gallren noggrant.

För köksfläkten:

Du kan använda blandningen av tvål och vatten i samma förhållande som anges för ugnen, eventuellt genom att halvera doserna (alltså en sked tvålflingor till en halv liter vatten), genom att spruta produkten på en mikrofiberduk som du sedan gnuggar var som helst för att rengöra och polera ytan. Använd sedan en andra fuktig trasa för att skölja och en tredje för att torka omedelbart.

Vattnet och tvålen som används för ugnen och köksfläkten kan också användas för att försiktigt avfetta spisen, men också majolikor (keramikskålar) som är smutsiga med några droppar inte alltför daterad sås eller olja: Marseille tvål lyckas faktiskt avfetta effektivt vid rutinmässig rengöring och är inte alltför aggressiv på känsliga ytor som trä och marmor.

Det är alltid värdefullt att ha en Marseilletvål hemma!

Advertisement